Faktaboks

Nokia
Uttale
nˈokia
.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Mobiltelefoner fra Nokia
Ulike modeller av mobiltelefoner fra Nokia fra 2000-tallet.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Nokia Corporation er et finsk telekommunikasjonskonsern som har hovedkontor i Espoo ved Helsinki. Nokia ble dannet i 1967 som en sammenslutning av tidligere virksomheter innen treforedling, gummivarer og elektriske kabler. Siden den gang har Nokia vært aktiv i flere industrier, men er nok mest kjent for sine mobiltelefoner. Per 2020 spiller Nokia en viktig rolle for utviklingen av 5G-nettet, og Nokias patenter er å finne i så å si alle mobiltelefoner.

Konsernet spiller en vesentlig rolle i finsk økonomi. I 2018 omsatte selskapet for 23,6 milliarder euro, og hadde rundt 103 000 ansatte over hele verden. Administrerende direktør siden 2014 er Rajeev Suri som vil gå av med pensjon og erstattes av Pekka Lundmark den 1. september 2020.

Nokia fra 1800 til 1990

Nokia har røtter tilbake til 1865, da Knut Fredrik Idestam grunnla en treforedlingsbedrift ved Tampere. Bedriften fikk i 1871 navnet Nokia, oppkalt etter en elv. Selskapet startet etterhvert med kraftproduksjon og utvidet senere til produksjon av gummivarer og elektriske kabler. Dette ble gjort gjennom samarbeid og felles eierskap med andre selskaper. Gummivirksomheten startet i 1898 og den første kabelvirksomheten i 1912.

Nokia fra 1990 til nå

I 1967 slo gummivirksomheten og kabelvirksomheten seg sammen. Nokias produksjon har fra 1990-årene vært konsentrert om mobiltelefoni og produkter for trådløs telekommunikasjon og nettverk. Gummivareproduksjonen ble i 1988 utskilt i selskapet Nokian, som ble børsnotert i 1995. Utover 1990-tallet solgte Nokia flere av sine avdelinger (inkludert avdeling for fjernsyn, kraftproduksjon og data) og vokste seg mer dominant innenfor mobil og telekommunikasjonsbransjen.

I 2006 var Nokia verdens største produsent av mobiltelefoner, men utover 2000-tallet ble konkurransen fra Apple og Google stadig sterkere. I 2014 ble mobilavdelingen til Nokia kjøpt av Microsoft. Etter salget har konsernets portefølje i større grad fokusert på infrastruktur for telekommunikasjon, Internet of things og lisensiering.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg