server

Server, datamaskin eller dataprogram som leverer tjenester til klienter i et nettverk (se klient/tjener-teknologi). En klient kan være for eksempel en datamaskin eller smarttelefon, men også et program beregnet på å motta tjenester fra en bestemt type serverprogram.

Faktaboks

uttale:
norsk utt. sˈørvər
etymologi:
også kjent som:
tjener

internett brukes servermaskiner til å legge ut tjenester på nettsider, mens klientmaskiner bruker en nettleser som klient for å nå alle tjenestene. For e-post-tjenester i en organisasjon setter man gjerne opp en datamaskin med et serverprogram for e-post, mens klientmaskinene hos brukerne utstyres med et e-postklientprogram som passer til e-postprogrammet i serveren.

Servermaskiner trenger gjerne mye minne og store disker, men har vanligvis for eksempel ikke behov for avanserte grafikkort. En server kan være en frittstående maskin, eller kan stå i en type ramme kjent som «rack» med standard høyde og bredde, der mange servere kan stables oppå hverandre. På 2000-tallet er det kommet såkalte bladservere som monteres stående i spesielle hyller tilpasset montering i rack. Hyllene inneholder strømforsyning, avkjøling og eksterne kontakter. Bladservere kan pakkes langt tettere enn andre rackservere, slik at man får større datakraft per areal i datarommet.

En annen løsning for å bygge kraftige servere, er å kople mange prosessorer tett sammen i ett system. Denne løsningen brukes til de største serverne på internett, og også til store bedrifters stormaskiner. Dedikerte servere (engelsk appliances) er servere som leveres ferdig konfigurert med programvare for én bestemt oppgave, for eksempel innen sikkerhet eller nettpublisering. Framveksten av internett har ført til nye typer programvare på serversiden. De mest typiske er webservere, programvare som brukes til å publisere nettsider, og applikasjonsservere, programvare som brukes til å understøtte applikasjoner beregnet på å tilby bestemte tjenester til klienter med vanlig nettleser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg