server

Server, datamaskin eller dataprogram som leverer tjenester til klienter i et nettverk (jfr. klient/tjener-teknologi). En klient kan være f.eks. en datamaskin eller mobiltelefon, men også et program beregnet på å motta tjenester fra en bestemt type serverprogram. På Internett bruker servermaskiner til å legge ut tjenester på websider, mens klientmaskiner bruker en nettleser som klient for å nå alle tjenestene. For e-post-tjenester i en organisasjon setter man gjerne opp en datamaskin med et serverprogram for e-post, mens klientmaskinene hos brukerne utstyres med et e-postklientprogram som passer til e-postprogrammet i serveren.

Faktaboks

Uttale
norsk utt. sˈørvər
Etymologi
Også kjent som
tjener

Servermaskiner trenger gjerne mye minne og store disker, men har vanligvis f.eks. ikke behov for avanserte grafikkor. En server kan være en frittstående maskin, eller kan stå i en type ramme kjent som «rack» med standard høyde og bredde, der mange servere kan stables oppå hverandre. På 2000-tallet er det kommet såkalte bladservere som monteres stående i spesielle hyller tilpasset montering i rack. Hyllene inneholder strømforsyning, avkjøling og eksterne kontakter. Bladservere kan pakkes langt tettere enn andre rackservere, slik at man får større datakraft per areal i datarommet.

En annen løsning for å bygge kraftige servere, er å kople mange prosessorer tett sammen i ett system. Denne løsningen brukes til de største serverne på Internett, og også til store bedrifters stormaskiner. Dedikerte servere (eng. appliances) er servere som leveres ferdig konfigurert med programvare for én bestemt oppgave, for eksempel innen sikkerhet eller webpublisering. Framveksten av Internett har ført til nye typer programvare på serversiden. De mest typiske er webservere, programvare som brukes til å publisere websider, og applikasjonsservere, programvare som brukes til å understøtte applikasjoner beregnet på å tilby bestemte tjenester til klienter med vanlig nettleser.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg