Windows, system fra det amerikanske programvarehuset Microsoft, opprinnelig utviklet for å utstyre PC-er basert på Intel-prosessorer med et grafisk brukergrensesnitt. Brukes i dag som felles betegnelse på alle Microsofts operativsystemer, for alt fra håndholdte eller lommemaskiner til PC-er, arbeidsstasjoner og servere.

Det første Windows-produktet, Windows 1.0, ble kunngjort i 1983 og lansert i 1985. Det var et grafisk skall på toppen av det underliggende operativsystemet MS-DOS. Deretter fulgte 2.0 i 1987 og 3.0 i 1990. Det store gjennombruddet for Windows kom med den siste versjonen, som var den første med et eget verktøy for oversikt og lansering av installerte applikasjoner, et felles opplegg for drivere, og muligheten til å ha flere applikasjoner gående samtidig. I 1992 kom den mer stabile utgaven 3.1, og siden da har Windows vært forhåndsinstallert på praktisk talt alle solgte PC-er med Intel-kompatibel prosessor verden over. I 1993 ble Windows utvidet med et helt nytt produkt som ikke lenger bare var et grafisk skall, men et fullverdig 32 biters operativsystem for arbeidsstasjoner og servere, døpt i sin første utgave Windows NT 3.1 (hvor NT står for «New Technology»). Systemet var beregnet på både Intel-kompatible prosessorer og RISC-prosessoren Alpha til Digital Equipment Company.

Skillet mellom Windows NT og Windows for vanlige PC-er ble opprettholdt med Windows 95, som kom i august 1995. Windows 95 ble presentert som et 32 biters operativsystem med grafisk brukergrensesnitt for PC-er med Intel-kompatible prosessorer, og utgjorde et viktig fremskritt i forhold til Windows 3.1. Det var blant annet mer stabilt, gjorde langt mer effektiv bruk av maskinvaren, tillot lange filnavn, hadde et sterkt forbedret brukergrensesnitt og hadde innebygd støtte for nettverk. På den andre siden representerte Windows 95 en videreføring av kombinasjonen MS-DOS og grafisk brukergrensesnitt, blant annet av hensyn til de mange kundene som fortsatt ønsket å kjøre eldre applikasjoner. Windows 95 ble i 1998 erstattet av Windows 98, som i 1999 ble oppgradert til Windows 98 SE («Second Edition»). Det siste produktet som videreførte Windows 95 var Windows ME («Millennium Edition») som kom i 2000.

Den andre Windows-grenen, NT, fikk det samme brukergrensesnittet som Windows 95 i 1996 med lanseringen av versjon 4.0. I 2000 kom en langt mer omfattende oppgradering, da Windows NT ble erstattet av Windows 2000 for både PC-er til profesjonell bruk og for servere. En rekke prinsipper fra Windows 98 ble nedfelt i Windows 2000, blant annet for å gi enklere installasjon av tilleggsutstyr til PC-en. I 2001 ble prinsippet om eget operativsystem for forbruker-PC-er forlatt, med Windows XP som i all vesentlighet var en oppgradering av PC-versjonen av Windows 2000. Skillet mellom yrke og hjemmebruk ble opprettholdt ved å tilby Windows XP i to utgaver, for henholdsvis yrke og hjem. Hjemmeutgaven har blant annet mer funksjonalitet for multimedia. Windows XP ble høsten 2002 utvidet med flere varianter tilpasset nye typer maskinvare, blant annet Microsofts spesifikasjon for tastaturfri PC, Tablet PC. I tillegg til Windows for PC-er, arbeidsstasjoner og servere, finnes varianter av systemet for små bærbare apparater som lommemaskiner og mobiltelefoner. Disse bygger på Windows CE («Consumer Electronics») som ble lansert i 1996 og siden både oppgradert og tilpasset spesielle apparater en rekke ganger.

2003 lanserte Microsoft etterfølgeren til serverutgaven av Windows 2000, døpt Windows 2003 Server. På PC-siden har det drøyet med lanseringen av etterfølgeren til Windows XP. Windows Vista, med blant annet brukergrensesnitt i «3D», blir først allment tilgjengelig i 2007.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.