Skype, system for telefoni over Internett (jfr. IP-telefoni) med en egen proprietær protokoll. En egen klient (programvare) kjøres på en PC, og man bruker dedikerte trådløse telefoner eller vanlige telefoner tilknyttet PC-en med spesielle adaptere. Den grunnleggende tjenesten gir anledning til å føre samtaler med andre Skype-brukere, og ved hjelp av betalingstjenester som SkypeOut og SkypeIn kan man ringe til og motta samtaler fra vanlige telefoner. I Norge har Post- og teletilsynet forbudt SkypeIn fordi tjenesten ikke støtter nødnummer.

Skype ble grunnlagt 2003 av to av medgründerne i fildelingsnettverket Kazaa, svenske Niklas Zennström og danske Janus Friis. April 2006 var det 100 millioner registrerte brukere, og det ble anslått at Skype håndterte 7 prosent av alle verdens riks- og internasjonale samtaler.

En av fordelene med Skype er at den (i motsetning til IP-telefoni med signalprotokollen SIP) ikke lar seg hindre av brannmurer for å etablere kontakt mellom to samtalepartnere. En egen teknologi, «supernode», gjør at Skype utnytter PC-en til brukere med spesielt sterke prosessorer og god tilgang til båndbredde for å overføre samtaler.

Skype brukes både av privatpersoner og bedrifter, og leverandører av bedriftsutstyr tilbyr også for eksempel konferansetelefoner spesielt tilpasset Skype. Høsten 2005 ble selskapet Skype kjøpt av nettauksjonstjenesten eBay for 1,9 milliarder euro, pluss opptil 1,5 milliarder euro hvis visse mål ble nådd innen 2008.

I november 2009 ble Skype solgt til en investorgruppe der også Zennstrøm og Friis deltok for 2,75 milliarder dollar. Microsoft kjøpte Skype i mai 2011 for 8,5 milliarder dollar. Skype er nå en divisjon i Microsoft-konsernet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.