Chat, vanlig brukt på norsk om det å utveksle meldinger over et datanettverk i sanntid; det vil si at brukerne kan lese det de andre brukerne skriver, og selv svare, i sanntid. Det finnes en rekke ulike programmer for chatting, både for to eller mange personer.

Faktaboks

Uttale
tsjætt
Etymologi
engelsk for ‘prate’

Chatteprogrammer

Det første chatteprogrammet var Talkomatic fra 1973, og nye chatteprogram oppstod med nye nettverk og funksjonaliteter.

Hvilke chatteprogrammer som er populære til en hver tid vil endre seg, og det er ulikt i ulike miljø. Sosiale nettverk som Facebook vil ofte ha en egen funksjonalitet for chatting. Facebooks Messengertjeneste er et av de mest brukte chatteprogrammene i dag, men andre foretrekker krypterte løsninger som Telegram, Signal og Whatsapp (sistnevnte eies av Facebook). Disse dominerende chatteprogrammene har mange likheter med SMS, men har flere funksjonaliteter for multimedia og gruppesamtaler.

For gruppesamtaler var lenge IRC – internet relay chat – dominerende. En tjeneste som tillater en å opprette kanaler for fellesinteresser eller gruppetilhørighet. En liknende server som har blitt populær de senere årene er Discord, som opprinnelig var ment for spillentusiaster, men som nå blir brukt til gruppesamtaler for flere ulike miljø.

Snapchat er en tjeneste som kan brukes til chat og som har vært populær blant yngre brukere, men som ikke tar vare på meldingshistorikk og derfor er vanskelig å bruke til en samtale. Tjenesten baserer seg primært på øyeblikkelig utveksling av bilder som forsvinner for mottakeren etter kort tid.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Steinar Hansen

Hei! Jeg jobber som lærer i vgs og sitter akkurat nå og leser elevoppgaver i et prosjekt vi har hatt om teknologi og internett. En av tilbakemeldingene elevene har gitt er at det er vanskelig å finne godt, norskspråklig stoff som ikke er for teknisk og vanskelig. Jeg anbefalte dem i vår å bruke SNL som kilde, men jeg ser nå at det var en tabbe av meg. Her er mesteparten av stoffet utdatert og veldig knapt, som Google Chrome eller FTP, eller vanskelig å finne fram i og lese, som stoffet deres om hurtigbuffer og cache. Det er også utrolig mange artikler om teknologier og nyere IT-produkter som bare ikke finnes. Har ikke leksikonet ambisjoner om å være oppdatert på disse temaene? Med vennlig hilsen

svarte Ola Nordal

Hei Steinar. Så hyggelig at du bruker SNL i undervisningen din. Vi beklager at stoffet vårt om Internett og sosiale medier ikke er helt på topp enda. Vi arbeider med saken, og dette er et av feltene som vi prioriterer høyt framover. Beste hilsen Ola i redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg