Rheinland-Pfalz

Plassering

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Rheinland-Pfalz, delstat (Bundesland) i Tyskland. Rheinland-Pfalz grenser til Luxembourg og Belgia i vest, til Frankrike og delstaten Saarland i sør, til delstatene Baden-Württemberg og Hessen i øst og til delstaten Nordrhein-Westfalen i nord. Rheinland-Pfalz har 4 053 000 innbyggere (2015). Arealet er på 19 854 km², noe som gir en befolkningstetthet på 204 innbyggere per km². Hovedstaden er Mainz. Andre store byer er Ludwigshafen am Rhein, Koblenz, Trier og Kaiserslautern.

Faktaboks

Uttale
rˈainlant pfalts

Natur

Landskapet er preget av det rhinske skiferplatå som gjennomskjæres av Mosels, Rhinens og Lahns dype dalfører. Elvene deler landskapet i fire deler; fjell- og bakkelandskapene Hunsrück og Eifel vest for Rhinen, Westerwald og Taunus øst for Rhinen. De høyeste fjellene i Eifel er vulkankjegler, i Hunsrück og Taunus kvartsittrygger, i Westerwald basaltkupler. De høyeste områdene i Hunsrück når opp i vel 800 moh.

Klimaet varierer sterkt. Høylandet har snørike vintrer og kjølige somrer; Rhin- og Moseldalen har derimot et gunstig klima, med milde vintrer og lang vekstsesong. Ca. 40 % er dekket med skog, over halvparten av dette er barskog. Ca. 48 % er dyrket mark.

Befolkning

Rheinland-Pfalz har en lavere befolkningstetthet enn landsgjennomsnittet. Bosetningen er særlig konsentrert til områdene langs Rhinen og Mosel, samt ved Kaiserslautern, mens høylandet er tynt befolket. Det skjer en jevn avfolkning av jordbruksområdene i høylandet med innflytting til byene. Befolkningen er i hovedsak katolikker.

Næringsliv

Rheinland-Pfalz er den sjette største økonomiske motoren i Tyskland og produserer 4,5 prosent av bruttonasjonalprodukt – BNP (2016). Det utgjør ca. 139 milliarder euro.

Industri er inntektsmessig den viktigste næringsveien, og er i hovedsak lokalisert langs Rhinen og ved Kaiserslautern i sør. Jern- og metallindustrien er sterkt representert med jernverk i Siegerland og maskinindustri i Ludwigshafen, Mainz og Koblenz, videre kjemisk industri med BASF i Ludwigshafen, betydelig skoindustri i Pirmasens. Pimpstein utvinnes i Neuwied-bassenget. Mainz, Trier og Koblenz har stor vinhandel. Moseldalen og vinbyene langs Rhinen har betydelig turisme. Delstaten har ca. 70 % av Tysklands vinavl, vesentlig i dalsidene langs Rhinen og Mosel. Ellers dyrkes poteter, korn, frukt og sukkerbeter i det fruktbare området ved Koblenz i nord, og i Rheinhessen i sørøst. I de mindre fruktbare høylandsområdene har man storfe- og sauehold. Rhinen er en viktig ferdselsåre; hovedveinett og jernbanenett følger også dalsenkningen langs Rhinen; jernbaner går i tillegg fra Ludwigshafen til Saarbrücken, Bingen til Kaiserslautern og fra Koblenz til Trier.

Historie

Delstaten ble opprettet 30. august 1946 i den franske okkupasjonssonen og omfatter deler av tidligere prøyssiske, hessiske og bayerske provinser. Se Pfalz.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg