Faktaboks

Uttale
rˈainlant pfalts

Plassering

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Rheinland-Pfalz er en delstat (Bundesland) i Tyskland. Rheinland-Pfalz grenser til Luxembourg og Belgia i vest, til Frankrike og delstaten Saarland i sør, til delstatene Baden-Württemberg og Hessen i øst og til delstaten Nordrhein-Westfalen i nord. Rheinland-Pfalz har 4 159 150 innbyggere (desember 2022). Arealet er på 19 854 km², noe som gir en befolkningstetthet på 209 innbyggere per km². Hovedstaden er Mainz. Andre store byer er Ludwigshafen am Rhein, Koblenz, Trier og Kaiserslautern.

Natur

Rhinen
Rhinens dalføre ligger dypt nedskåret i berggrunnen.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Landskapet er preget av det rhinske skiferplatå som gjennomskjæres av Mosels, Rhinens og Lahns dype dalfører. Elvene deler landskapet i fire deler; fjell- og bakkelandskapene Hunsrück og Eifel vest for Rhinen, Westerwald og Taunus øst for Rhinen. De høyeste fjellene i Eifel er vulkankjegler, i Hunsrück og Taunus kvartsittrygger, i Westerwald basaltkupler. De høyeste områdene i Hunsrück når opp i vel 800 meter over havet.

Klimaet varierer sterkt. Høylandet har snørike vintrer og kjølige somrer; Rhin- og Moseldalen har derimot et gunstig klima, med milde vintrer og lang vekstsesong. Ca. 40 prosent er dekket med skog, over halvparten av dette er barskog. 41,4 prosent er dyrket mark.

Befolkning

Rheinland-Pfalz har en lavere befolkningstetthet enn landsgjennomsnittet. Bosetningen er særlig konsentrert til områdene langs Rhinen og Mosel, samt ved Kaiserslautern, mens høylandet er tynt befolket. Det skjer en jevn avfolkning av jordbruksområdene i høylandet med innflytting til byene. Befolkningen er i hovedsak katolikker.

Næringsliv

Wachtenburg
Wachtenburg ved Deutsche Weinstraße, sør for Bad Dürkheim. Wachtenburg, bygd på 1100-tallet, er et populært utfluktsmål, med servering av vin og lokale kulinariske spesialiteter.

Rheinland-Pfalz er den sjuende største økonomiske motoren i Tyskland og produserer 4,4 prosent av bruttonasjonalprodukt – BNP (2022). Det utgjør ca. 172 milliarder euro.

Industri er inntektsmessig den viktigste næringsveien og er i hovedsak lokalisert langs Rhinen og ved Kaiserslautern i sør. Jern- og metallindustrien er sterkt representert med jernverk i Siegerland og maskinindustri i Ludwigshafen, Mainz og Koblenz og kjemisk industri med storkonsernet BASF i Ludwigshafen. Pirmasens har tradisjonelt hatt en betydelig skoindustri, men antall skofabrikker gikk fra 300 på 1960-tallet til mindre enn 20 i dag. Pimpstein utvinnes i Neuwied-bassenget.

Mainz, Trier og Koblenz har stor vinhandel. Moseldalen, vinbyene langs Rhinen og byene og landsbyene langs Deutsche Weinstraße (tyske vinvei) har betydelig turisme. Delstaten har ca. 70 prosent av Tysklands vinavl, vesentlig i dalsidene langs Rhinen og Mosel. Ellers dyrkes poteter, korn, frukt og sukkerbeter i det fruktbare området ved Koblenz i nord, og i Rheinhessen i sørøst. I de mindre fruktbare høylandsområdene har man storfe- og sauehold. Rhinen er en viktig ferdselsåre; hovedveinett og jernbanenett følger også dalsenkningen langs Rhinen; jernbaner går i tillegg fra Ludwigshafen til Saarbrücken, Bingen til Kaiserslautern og fra Koblenz til Trier.

Historie

Delstaten ble opprettet 30. august 1946 i den franske okkupasjonssonen etter andre verdenskrig og omfatter deler av tidligere prøyssiske, hessiske og bayerske provinser. Se Pfalz – historie.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg