Rheinland-Pfalz, delstat (Land) i Tyskland, grenser til Frankrike, Luxembourg og Belgia (sør og vest), og til delstatene Saarland og Baden-Würtemberg i sørvest og sørøst, Hessen i øst og Nordrhein-Westfalen i nord; 19 853 km2 med 4 052 860 innb. (2007). Hovedstad: Mainz.

Landskapet er preget av det rhinske skiferplatå som gjennomskjæres av Mosels, Rhinens og Lahns dype dalfører. Elvene deler landskapet i fire deler; fjell- og bakkelandskapene Hunsrück og Eifel vest for Rhinen, Westerwald og Taunus øst for Rhinen. De høyeste fjellene i Eifel er vulkankjegler, i Hunsrück og Taunus kvartsittrygger, i Westerwald basaltkupler. De høyeste områdene i Hunsrück når opp i vel 800 moh.

Klimaet varierer sterkt. Høylandet har snørike vintrer og kjølige somrer; Rhin- og Moseldalen har derimot et gunstig klima, med milde vintrer og lang vekstsesong. Ca. 40 % er dekket med skog, over halvparten av dette er barskog. Ca. 48 % er dyrket mark.

Rheinland-Pfalz har en lavere befolkningstetthet enn landsgjennomsnittet. Bosetningen er særlig konsentrert til områdene langs Rhinen og Mosel, samt ved Kaiserslautern, mens høylandet er tynt befolket. Det skjer en jevn avfolkning av jordbruksområdene i høylandet med innflytting til byene. Befolkningen er i hovedsak katolikker.

Industri er inntektsmessig den viktigste næringsveien, og er i hovedsak lokalisert langs Rhinen og ved Kaiserslautern i sør. Jern- og metallindustrien er sterkt representert med jernverk i Siegerland og maskinindustri i Ludwigshafen, Mainz og Koblenz, videre kjemisk industri med BASF i Ludwigshafen, betydelig skoindustri i Pirmasens. Pimpstein utvinnes i Neuwied-bassenget. Mainz, Trier og Koblenz har stor vinhandel. Moseldalen og vinbyene langs Rhinen har betydelig turisme. Delstaten har ca. 70 % av Tysklands vinavl, vesentlig i dalsidene langs Rhinen og Mosel. Ellers dyrkes poteter, korn, frukt og sukkerbeter i det fruktbare området ved Koblenz i nord, og i Rheinhessen i sørøst. I de mindre fruktbare høylandsområdene har man storfe- og sauehold. Rhinen er en viktig ferdselsåre; hovedveinett og jernbanenett følger også dalsenkningen langs Rhinen; jernbaner går i tillegg fra Ludwigshafen til Saarbrücken, Bingen til Kaiserslautern og fra Koblenz til Trier.

Delstaten ble opprettet 30. august 1946 i den franske okkupasjonssonen og omfatter deler av tidligere prøyssiske, hessiske og bayerske provinser. Se Pfalz.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.