Baden-Württemberg

Heidelberg og elven Neckar som renner gjennom byen. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Baden-Württemberg

Av /Store norske leksikon ※.

Plassering

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Baden-Württemberg er en delstat (Bundesland) lengst sørvest i Tyskland. Delstaten grenser i nord til delstatene Hessen og Rheinland-Pfalz, i vest til Frankrike, i sør til Sveits, og i øst til delstaten Bayern. Baden-Württemberg har 10 944 000 innbyggere (2015). Arealet er på 35 751 km², noe som gir en befolkningstetthet på 306 innbyggere per km². Hovedstaden er Stuttgart.

Faktaboks

Uttale
bˈaden-württemberg

Natur

Den skogrike fjellryggen Schwarzwald har hovedretning sør–nord og topper opp til 1493 moh. (Feldberg). Lenger vest løper Rhinen nordover og danner grense mot Frankrike, nær parallelt med Schwarzwald. Mellom Rhinen og Schwarzwald ligger den fruktbare og tettbygde øvrerhinske slette, hvor det spesielt i den sørlige del dyrkes mye frukt og vindruer. Østover fra Schwarzwald løper Donau langs sørkanten av høylandet Schwäbische Alb, bygd opp av kalkholdige bergarter. Området mellom Donau og Bodensee (Bodensjøen) kalles gjerne Alpenvorland, og er en høyslette som skråner inn mot Alpene. Neckarland, som er et av de tettest befolkede områdene i Tyskland, gjennomskjæres av Neckar og dens bielver som renner nordover fra Schwarzwald til Rhinen. Hohenlohe, det viktigste korndyrkingsdistriktet i delstaten, strekker seg nordøstover fra Neckarland. Mellom Rhinen og Neckar ligger det fruktbare området Kraichgau.

Befolkning

Befolkningsveksten var spesielt stor i 1950- og 1960-årene, om lag to prosent per år. Baden er overveiende katolsk, mens protestantene dominerer i Württemberg. I delstaten som helhet er cirka 43 prosent katolikker og 38 prosent protestanter. Baden-Württemberg har den største bytettheten av alle tyske delstater, i alt 302 bykommuner, de fleste små. Hovedstaden Stuttgart er største by (593 900 innbyggere 2007) og danner kjernen i en større by- og industriregion. Andre større byer er Mannheim, Karlsruhe, Ulm, Freiburg, Heidelberg, Pforzheim og Heilbronn.

Næringsliv

Baden-Württemberg er den tredje største økonomiske motoren i Tyskland og produserer 15,2 prosent av landets bruttonasjonalprodukt (2016), noe som utgjør cirka 477 milliarder euro. Videre er Baden-Württemberg er den sterkest industrialiserte delstat i Tyskland. 40,7 prosent av yrkesbefolkningen arbeider i industrien, 57 prosent innen handel og service, og bare 2,3 prosent innen jordbruket.

Nær halvparten av arealet i Baden-Württemberg er jordbruksland, av dette brukes over halvparten til åker, rundt tre prosent er hager og vinberg, resten er eng av forskjellig slag. På grunn av den tradisjonelle arealdelingen av landeiendommer ved arv er gårdsbrukene for det meste små. Over en tredjedel av arealet er skogkledt. Langs Rhinen og Neckar dyrkes foruten vanlige åkervekster også vindruer, frukt, grønnsaker og tobakk.

De viktigste industrigrenene er bilproduksjon (Stuttgart, Ulm, Mannheim), elektroteknisk industri (Mannheim, Stuttgart) og fremstilling av maskiner. Andre viktige områder er tekstil-, optikk-, finmekanikk- og urindustri. Den kjemiske og petrokjemiske industrien er konsentrert til Karlsruhe; i grensebyen Kehl ved Rhinen nær Strasbourg ligger et kombinert jern- og stålverk og i Rheinfelden nær Basel i Sveits finnes et større aluminiumsverk. Turisttrafikken er betydelig, spesielt i Neckar-dalen med Heidelberg, Schwarzwald og ved Bodensee.

Historie

Etter den annen verdenskrig var landområdet delt mellom den amerikanske og den franske okkupasjonssonen. I 1945–1946 ble det dannet tre delstater her – Württemberg-Baden (amerikansk sone), Baden (dvs. Sør-Baden, fransk sone) og Württemberg-Hohenzollern (fransk sone) – som i 1949 gikk inn i forbundsrepublikken (Vest-Tyskland). Etter folkeavstemning i 1952 ble disse slått sammen til den nye delstaten Baden-Württemberg. Se også Baden og Württemberg.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg