Arne Jacobsens stol Ægget regnes som en moderne klassiker. Den ble designet i 1958 til SAS Radisson Hotel i København. .

Ægget av Danmarks Turistråd/Ireneusz Cyranek. Gjengitt med tillatelse

Arne Jacobsen, dansk arkitekt og designer. Jacobsen var en av funksjonalismens mest kjente formgivere, og en av de fremste nordiske fortolkere av den funksjonalistiske arkitektur. I samtiden ble han særlig berømmet for sine totalløsninger. SAS-huset (SAS Radisson Hotel) i København er et av hans hovedverk. Her designet han også interiøret med møbler, lamper, tekstiler, servise, bestikk med mer. Internasjonalt er han mest kjent som møbeldesigner, og særlig stolene er blitt internasjonale klassikere.

Arne Jacobsen ble utdannet ved Kunstakademiet i København. Han inntok en ledende stilling på internasjonalt plan med en virksomhet som i tiltagende grad var preget av sansen for renskårne, avklarte former. 

Arne Jacobsen bygde blant annet rådhusene i Århus, Søllerød og Rødovre, SAS-huset ved Vesterbrogade og en rekke skoler i København, forstadssenteret med tilliggende boliger i Klampenborg, boliger på Interbau-området i Berlin, flere offentlige bygninger i Tyskland og Saint Catherine's College i Oxford.

Av hans kjente møbler kan nevnes stolene Syveren (1955), Ægget (1957; for bilde, se Danmark, kunsthåndverk og kunstindustri ) og Svanen (1958). Tegnet også spisebestikk, gulvtepper, tekstiler m.m. Hans siste arbeid var Danmarks nasjonalbank i samarbeid med Dissing og Weitling.

  • Juul Holm, Michael m.fl., red.: Arne Jacobsen : absolutely modern, 2002, isbn 87-90029-74-7, Finn boken
  • Mount, Christopher: Arne Jacobsen, 2004, isbn 0-8118-4209-6, Finn boken
  • Sheridan, Michael: Room 606 : the SAS house and the work of Arne Jacobsen, 2003, isbn 0-7148-4289-3, Finn boken
  • Thau, Carsten & Kjeld Vindum: Arne Jacobsen, 2. udg., 2001, isbn 87-7407-230-7, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.