Siesta Classic, Designet av Ingmar Relling i 1965
Siesta Classic, Designet av Ingmar Relling i 1965. Av . Begrenset gjenbruk

LK Hjelle

Sofa

Sofaen Hal av Norway Says var sammen med andre produkter viktig da LK Hjelle revitaliserte bedriften.

Artikkelstart

LK Hjelle er en norsk møbelprodusent med hovedvirke i SykkylvenSunnmøre. Med sofaer som Hal og Ugo har de høstet internasjonal anseelse.

Faktaboks

Også kjent som

LK Hjelle Møbelfabrikk AS

Oppstart

Bedriften ble startet i 1940 av Lars Karl Hjelle, med kallenavn LK, og hans to svogere Arne Welle og Petter Furseth. De ønsket å skaffe flere arbeidsplasser i bygda og engasjerte derfor arbeidsfolk rundt på gårdene som snekret stoler og divaner ved siden av gårdsdriften. En av Hjelles første designere var sambygdingen Adolf Relling som i 1943 startet opp Rastad & Relling Tegnekontor.

I starten foregikk bedriftens produksjon i flere kjellerlokaler i Sykkylven, men i 1947 bygde de et stort lokale på industriområdet Vikøyra for produksjonsvirksomhet. Bygningene ble lagt ved sjøkanten for å gjøre varetransporten enklere. I 1944 ble Lars Karl Hjelle eneeier. LK Hjelle Møbelfabrikk AS ble aksjeselskap i 1966.

Profesjonelle designere

Karl Edvard Korseth

Sofa
Karl Edvard Korseth. Modell: Mexico. Produsert av LK Hjelle. I produksjon fra omkring 1961/62.

På 1950-1960-tallet tegnet Karl Edvard Korseth en mengde modeller for LK Hjelle. Hans stil var internasjonalt orientert og tidvis amerikanskinfluert. Rundt midten av 1950-årene var flere av Korseths stoler med kryssformede beinkonstruksjoner. Annerledes var hans lave benk med tynn setepute og skrå puter i ryggen. Stilen var japansk minimalisme og antagelig beregnet for eksport.

Gerhard Berg

Stuemøblement

Gerhard Berg. Modell: 14. Produsert av LK Hjelle. I produksjon fra første halvdel av 1960-tallet.

Stuemøblement
Av .

Møbeldesigneren Gerhard Berg var viktig for LK Hjelle på veien mot det internasjonale markedet. Da hans tidligere samarbeidspartner Hareid Bruk gikk konkurs overtok LK Hjelle i 1958 flere av firmaets Berg-modeller. Deriblant den høyryggede lenestolen Sande H som allerede solgte godt i USA. Mindre kjent er Bergs stuemøblement Norse med vanger i en elegant skrå vinkel. I kombinasjonen svart hud og palisander var den en av 1960-tallets mer vellykkede modeller. Kjell Slinning formga Pondus det samme tiåret for LK Hjelle, og som Norse hadde den vanger med skrå vinkel.

Møre Designteam

Stol

Møre Designteam. Modell: Golf. Produsert av LK Hjelle. Ca. 1973.

Stol
Av .

I 1970 begynte LK Hjelle samarbeidet med det nyetablerte designerfellesskapet Møre Designteam. De deltok med møblene Ecco og Z i Bransjerådet for Møbel- og Innredningsindustriens konkurranse. Ecco ble tildelt førstepremie mens Z ble innkjøpt. Møre Designteam tegnet også frisvingeren Golf i laminert tre for firmaet.

Omstruktureringer i norsk møbelindustri

1970-tallet bød på en del utfordringer for norsk møbelindustri. LK Hjelle var nødt å tenke nytt og kom med en del rimeligere modeller. Sven Erik Jensens modell 3300 i blokkskåret skumplast hørte til kategorien.

Alberta og klassisk design

På 1980-1990-tallet gikk LK Hjelle i en ny retning med møbler tuftet på klassisk design. Einar Egenes sofa Alberta ble en viktig bærebjelke i firmaets årsregnskap. Sofaen Anne til Anne Østlyngen fulgte engelsk møbelformgivning med svungne armlener, tykke puter og kulebein. LK Hjelle utformet sofaene Viva og Victoria på lignende grunnlag som de to første. Einar Egenes og Ole Jørgen Mørk tegnet henholdsvis Anitra og Hankø, to klassiske serier som hadde likheter med Alf Sture og Hødnebøs møbler. Et utenlandsk innslag var nederlenderen Marten Haaksten. Hans sofa Apollo ble tildelt Merket for god design i 1999.

Revitalisering

Ugo
Sofaen Ugo designet av Norway says og produsert av LK Hjelle.

Daglig leder Dag Hjelle ønsket rundt år 2000 å omdefinere og revitalisere familiebedriften til å igjen bli en spydspiss innen norsk design. Etter at designergruppen Norway Says hadde gjort suksess på Salone Sattelite under Salone Internazionale del Mobile i Milano begynte samarbeidet om å utforme nye sofaer for LK Hjelle. Break representerte med det delte setet noe annerledes og iøynefallende. Modulmøblementet Ugo som førte tankene tilbake til 1970-tallets lekenhet og alternative livsstil, ble tildelt både Merket for god design og tidsskriftet Wallpaper 2004 Design Award.

Samarbeid med Anderssen & Voll

Mono
Sofaen Mono designet av Anderssen & Voll. Produsert av LK Hjelle.

Etter at Norway Says ble oppløst i 2009 fortsatte LK Hjelle samarbeidet med designfirmaet Anderssen & Voll. De styrket ytterligere LK Hjelles designprofil. Først ut var stolen Eva som ble tegnet på oppdrag fra landskapshotellet Juvet i Valldal i 2010. Deres sofa Mono er nærmest et grafisk produkt med tydelige vertikaler og horisonttaler og et definert sete. Sofaen føyer seg inn i minimalismen i nyskandinavisk tolkning.

Kvalitet og komfort

Hallgeir Homstvedt har med stolen Kavai for alvor tatt LK Hjelle tilbake til hvor de ønsker å definere seg – skandinavisk design med fokus på form, kvalitet og komfort. Kavai har mange historiske referansepunkter, som 1920-tallets modernistiske klubbstol og Finn Juhls logiske konstruksjon med fokus på det bærende og bårne. På tross av historisk ballast har Homstvedt skapt et arbeid som står på egne bein.

Eksport

LK Hjelle var opptatt av eksport av sine møbler og hadde på 1960-tallet over 60 prosent eksportandel. Frem mot 1980-tallet ble mye av produksjonen eksportert til blant annet USA, Canada, Sveits, Tyskland, Nederland og Danmark. I disse årene ble det fokusert på Scandinavian design i mange markeder, og flere norske produsenter hadde stor fremgang.

I dag foregår omsetningen av LK Hjelles produkter også i mange land utenfor Norge. Produktene eksporteres til land som Sverige, Danmark, Japan, New Zealand, USA, Canada, Sveits og Frankrike. Kundene er både bedrifter og privatpersoner.

Klassisk og moderne

Lenestol
I 2014 fikk LK Hjelle produksjonsrettigheter til Ingmar Rellings designklassiker Siesta.

De historiske røttene har blitt alt tydeligere i LK Hjelles produktportefølje siden årtusenskiftet. Men det er ikke bare med designere som Norway Says, Anderssen & Voll og Hallgeir Homstvedt. Firmaet har også inkorporert to viktige designklassikere i kolleksjonen. Fredrik Kaysers armlenestol 711 ble overdratt fra Vatne Møbler. I 2014 fikk LK Hjelle også rettighetene til å produsere Ingmar Rellings Siesta. Relling tegnet for øvrig flere modeller for firmaet på 1960-tallet, deriblant seksjonsmøblementet Prior.

Økonomi

Etter Lars Karl Hjelle overtok sønnene Jarle og Lars Hjelle ledelsen av bedriften. I dag er LK Hjelle eid av LK Hjelles barnebarn Dag Hjelle (1964), som er daglig leder i familiebedriften.

LK Hjelle hadde i 2018 en årsomsetning på 37,7 millioner kroner.

Priser

 • Designprisen 1971, Norsk Designråd
 • Hal – Hedersprisen for god design 2003
 • Ugo – Merket for god design 2004
 • Ugo – Wallpaper Design Award 2004
 • Break modell – Merket for god design
 • 2004 Tipo modell – Merket for god design
 • 2005 Eve – Elle Interiörs Designpris 2006
 • Enveloppe – Bo Bedre Design Award 2010
 • Eva – Designprisen 2010, fra Norske Industridesignere og NTNU
 • Mono – Merket for god design 2012 Kavai – Årets Stol
 • Elle Decoration Awards 2013
 • Sol – Årets Møbel, Elle Decoration Awards 2013
 • Molto – Dialog Furniture of the Year, Bo Bedre Design Awards 2014

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

 • Gusrud, Svein og Mats Linder (2017). Norske stoler, Gaidaros forlag

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg