Palisander
Mange arter av Dalbergia (palisander) er nå sterkt utnytta og følgelig er flere trua av utryddelse. Bildet viser tømmerstokker fra ulovlig hogst på Madagaskar.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Palisander er trevirket fra forskjellige arter i slekta Dalbergia i erteblomstfamilien. Palisander kalles også rosewood, til norsk oversatt til rosentre.

Faktaboks

Uttale
palisˈander
Etymologi
fra nederlandsk, visstnok fra et innfødt språk i Guyana
Også kjent som

rosentre (fra engelsk rosewood)

Dette trevirket er meget kostbart, og benyttes først og fremst som finér i møbler og innredninger, men også som heltre til for eksempel treblåseinstrumenter og biljardbord og biljardkøer. Veden fra flere av disse artene betegnes ofte jakaranda, men dette har ingenting med trærne og veden fra artene i Jacaranda-slekta i trompettrefamilien å gjøre.

Mange arter av Dalbergia er nå sterkt utnytta og følgelig er flere trua av utryddelse. Flere arter er underlagt internasjonale restriksjoner under CITES-konvensjonen. Regnskogfondet anbefaler at man unngår all bruk av tropisk tømmer. Dette gjelder også treslag som ikke er kategorisert som truet. Regnskogfondet opplyser på sine nettsider at «Ingen av de eksisterende sertifiseringssystemene og miljømerkene gir en garanti for at tropisk tømmer hogges forsvarlig.»

Typer

Rio-palisander, Dalbergia nigra, vokser i Sør-Amerika. Kjerneveden er mørk rødlilla med uregelmessige svarte tegninger. Densitet ved 15 prosent fuktighet er ca. 0,90 g/cm3.

Ostindisk palisander, Dalbergia latifolia, vokser i Ostindia. Densitet ved 15 prosent fuktighet er ca. 0,82 g/cm3.

Palisandererstatning

En palisandererstatning som har vært noe brukt i norsk møbelproduksjonen er Santos-palisander eller Pau ferro fra arten Machaerium scleroxylon i erteblomstfamilien. Dette treverket ligner Rio-palisander, men kommer altså fra en annen slekt i samme familie. Pau ferro inneholder opp til 2 prosent kinoner, stoffer som har en sterk tendens til å føre til allergiske reaksjoner (eksem og opphovning), og dette kan gjøre det umulig for ømfintlige personer å arbeide med den.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg