Fredrik A. Kayser

Fredrik A. Kayser. Skjenk. Modell: Hertug. Produsert av Viken Møbelfabrikk. Ca. 1960.

Blomquist. Gjengitt med tillatelse

Fredrik A. Kayser var en av Skandinavias mest fremragende møbeldesignere under 1950/60-tallet. Hans møbler er elegant og klassiske i uttrykket, flere av modellene har for lengst gått inn i designhistorien.

Fredrik A. Kayser tok diplomeksamen ved Statens håndverks- og kunstindustriskole i 1945. Det samme året ble han medarbeider for Rastad & Relling Tegnekontor. Der formga han sammen med Adolf Relling tegnekontorets første designklassiker – Kamin-stolen (1946). Stolen var godt egnet rasjonell møbelproduksjon, og ble snart foretrukket i mange offentlige bygninger, deriblant Stortingsbygningen.

Sammen med Torleiv Hellkås deltok Kayser på Oslo Håndverks- og Industriforenings lotteriutstilling med et møblement for Smith & Skabo i 1946. I 1947 etablerte han seg som selvstendig designer og flyttet til fødebyen Bergen. Der tegnet Kayser for Knudsen i Marken og flere andre møbelprodusenter på Vestlandet.

Fredrik A. Kayser ble igjen medarbeider for Rastad & Relling Tegnekontor i perioden fra 1952 til 1956. I dette tidsrommet tegnet han klassikeren Krysset (1955). Det mest særegne med stolen er de kryssformede for- og bakbeina som gitt stolen dets navn. Konstruksjonen blir elegant fremhevet av de mørke trepluggene i beinas sammenføying. Stolen ble utstilt på den store og viktige utstillingen H-55 i Helsingborg i 1955.

Da Kayser sluttet ved Rastad & Relling fikk han raskt forespørsler fra flere møbelprodusenter. For Viken Møbelfabrikk tegnet han skjenken Hertug. Den ble utført i teak eller palisander med speilfiner i dørene. En eksklusive variant produsertes med bein i mattpolert stål.

1957 begynte Fredrik Kayser som designer for Vatne Lenestolfabrikk. Der tegnet han mange møbelklassikere det kommende tiåret. Armlenestolen 711 ble tildelt førstepremie i Bransjerådet for Møbel- og Innredningsindustriens stolkonkurranse (1960). Stolen kjennetegnes fremst av det svakt buede sete og rygg, og forbeinas aksentuerte forbinding på armlenenes overside. Flere av Kaysers arbeider for Vatne var preget av håndverksmessig skikkelighet, forfinede former og eksklusiv materialbruk. Blant de mest kjente hører lenestol- og sofaserien 965.

I en stolkonkurranse 1965 ble Kayser tildelt 3. premie for den laminerte stolen 809. De siste årene tegnet han flere laminerte stoler, men det var for de eksklusive møblene i den danskinspirerte møbeltradisjon Kayser er kjent for. Da Kayser døde i 1968 overtok Sigurd Resell som sjefsdesigner for Vatne.

  • Sæter, Amund. Møbeleventyret Vatne. Eget forlag. Vatne, 2015
  • Linder, Mats. Rastad & Relling. Form Forlag. Oslo, 2016.
  • Linder, Mats. Norske Designmøbler 1940-1975. Samler & Antikkbørsen. Drammen, 2016.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.