Fredrik A. Kayser. Sofa og lenestol. Modell: 860. Produsert av Vatne Lenestolfabrikk. Av . Begrenset gjenbruk

Fredrik A. Kayser

Faktaboks

Fredrik A. Kayser
Fredrik Andreas Kayser
Født
15. april 1924, Bergen
Død
19. august 1968
Fredrik A. Kayser
Fredrik A. Kayser
Av .
Fredrik Kayser ved Rastad & Relling Tegnekontor. Modell: 592. Produsert av Gustav Bahus Eftf. Tegnet i 1945.
Modell: 807. Produsert av Vatne Lenestolfabrikk, 1965
Stuemøblement

Artikkelstart

Fredrik A. Kayser var en norsk møbeldesigner og en av Skandinavias fremste i 1950–1960-årene. Hans møbler er elegante og klassiske i uttrykket, og flere modeller har gått inn i designhistorien.

Bakgrunn

Kayser tok diplomeksamen ved Statens håndverks- og kunstindustriskole i 1945. Det samme året ble han medarbeider for Rastad & Relling Tegnekontor. Der formga han sammen med Adolf Relling tegnekontorets første designklassiker: Kamin-stolen (1946). Stolen var godt egnet rasjonell møbelproduksjon og ble snart foretrukket i mange offentlige bygninger, deriblant Stortingsbygningen.

Sammen med Torleiv Hellkås deltok Kayser på Oslo Håndverks- og Industriforenings lotteriutstilling med et møblement for Smith & Skabo i 1946. I 1947 etablerte han seg som selvstendig designer og flyttet til fødebyen Bergen. Der tegnet Kayser for Knudsen i Marken og flere andre møbelprodusenter på Vestlandet, før han startet egen bedrift.

Møbeldesign

Krysset

Fredrik A. Kayser ved Rastad & Relling Tegnekontor. Modell: Krysset. Produsert av Gustav Bahus Eftf. Tegnet i 1955.
Fredrik A. Kayser

Kayser ble igjen ansatt hos Rastad & Relling Tegnekontor i perioden fra 1952 til 1956. I dette tidsrommet tegnet han klassikeren Krysset (1955). Det mest særegne med stolen er de kryssformede for- og bakbeina som ga stolen sitt navn. Konstruksjonen blir elegant fremhevet av de mørke trepluggene i beinas sammenføying. Stolen ble utstilt på den store og viktige utstillingen H-55 i Helsingborg i 1955.

Da Kayser sluttet ved Rastad & Relling, fikk han raskt forespørsler fra flere møbelprodusenter. For Viken Møbelfabrikk tegnet han skjenken Hertug. Den ble utført i teak eller palisander med speilfiner i dørene. En eksklusiv variant ble produsert med bein i mattpolert stål.

Vatne Lenestolfabrikk

Fredrik A. Kayser. Armlenestol med fotskammel. Modell: 965. Produsert av Vatne Lenestolfabrikk. I produksjon fra 1964
Armlenestol

I 1957 begynte Kayser som designer for Vatne Lenestolfabrikk. Der formga han mange møbelklassikere det kommende tiåret. Armlenestolen 711 ble tildelt førstepremie i Bransjerådet for Møbel- og Innredningsindustriens stolkonkurranse (1960). Stolen, som nå produseres av LK Hjelle, kjennetegnes fremst av det svakt buede sete og rygg, og forbeinas aksentuerte forbinding på armlenenes overside.

Flere av Kaysers arbeider for Vatne var preget av håndverksmessig skikkelighet, forfinede former og eksklusiv materialbruk. Blant de mest kjente hører lenestol- og sofaserien 965. I dag produserer Vatne lenestolene 807 og 965. I en stolkonkurranse i 1965 ble Kayser tildelt tredjepremie for den laminerte stolen 809. De siste årene tegnet han flere laminerte stoler, men det var for de eksklusive møblene i den danskinspirerte møbeltradisjonen som Kayser er mest kjent for.

Da Fredrik A. Kayser døde i 1968, overtok Sigurd Resell som sjefdesigner for Vatne.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Linder, Mats (2021). Fredrik Kayser, Papiret Forlag
  • Sæter, Amund (2015). Møbeleventyret Vatne, Eget forlag
  • Linder, Mats (2016). Rastad & Relling, Form Forlag
  • Linder, Mats (2011). Norske Designmøbler 1940-1975, Samler & Antikkbørsen

Kommentarer (4)

skrev Marit Charlotte

Hei, Jeg mener bilde nr 2 er skjenken Darby fra Nesjestranda Møbelfabrikk designet av Torbjørn Afdal. Jeg har denne skjenken hjemme som arv fra mine besteforeldre, og de fikk den i gave fra min bestefars bror som jobbet ved Nesjestranda Møbelfabrikk (Som igjen var/ er eid av en annen gren av familien)

svarte Mats Linder

Hei Marit Charlotte. Tusen takk. Det var en glipp fra meg. Har nå fjernet bilde i artikkelen, men toppbilde må en redaktør fjerne da jeg mangler den autorisasjonen. Ha en fin helg. Hilsen Mats.

skrev Morten Haave

Hans kone døde 29. september 2017. Er det mulig å oppdatere Norsk kunstnerleksikons artikkel om henne? https://nkl.snl.no/Astri_Kayser (Kilde: Aftenposten 5.10.17 s. 41)

svarte Mats Linder

Hei Morten. Tusen takk for informasjon. Jeg har nå videreformidlet det til min redaktør så tar hun kontakt med Nasjonalmuseet slik at de får oppdatert artikkelen om Astri Kayser. Ha en fin dag. Hilsen Mats Linder.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg