Faktaboks

Gerhard Berg
Født
5. november 1927, Høydal, Volda kommune
Død
2. desember 2023, Heggedal, Asker kommune
Portrettbilde
Gerhard Berg.
Portrettbilde

Gerhard Berg var en norsk møbeldesigner og interiørarkitekt. Han tegnet for flere av landets fremste møbelprodusenter, spesielt i gullalderperioden for norsk møbeldesign i 1950- og 1960-årene. Hans mest kjente serie er Kubus, som også ble lisensprodusert i Finland.

Tidlige år

Gerhard Berg vokste opp på farsgarden Rusten i Høydal i Volda kommune. Som 19-åring tok han et korrespondansekurs ved ABC-skolen for tegning. Samtidig arbeidet Berg som litograflærling og gartner i Oslo kommune. I 1949 begynte han på Statens håndverks- og kunstindustriskoles treavdeling. Der var Arne Korsmo avdelingsforstander og Birger Dahl overlærer.

Ingmar Relling og Vatne Lenestolfabrikk

Sittegruppe
Gerhard Berg. Seksjonssofa. Modell: Varia. Produsert av Vatne Lenestolfabrikk. Tegnet og i produksjon i 1955.
Sittegruppe
Av .

Samtidig som Gerhard Berg arbeidet med diplomoppgaven (1953), fikk han korttidsjobb hos Ingmar Relling i Sykkylven. I november 1954 ble han ansatt designer ved Vatne Lenestolfabrikk.

Til møbelmessen under Abelhaugen i Oslo våren 1955 presenterte Vatne Lenestolfabrikk Bergs nye modeller, deriblant seksjonssofaen Varia. Den kunne kjøpes i seksjoner, én og én, alt etter behov, plass og økonomi. Sofaen ble ofte trukket i Istapp-mønstret fra danske Unika-Væv, noe som appellerte til de yngre forbrukerne. Senere ble den populære Varia supplert med lenestolene modell 200 og 208. Suppleringsstolen Florida jr. er mer modernistisk utformet, og kjennetegnes av at sete og rygg er formet som en skråskjært bøtte i polstret skumgummi.

Flere produsenter på Vestlandet

For Hareid Bruk tegnet Gerhard Berg sofaen og lenestolen Gjende (cirka 1955). For den samme produsenten formga han i 1958 lenestolen Giske. Det var en nyskapende skallstol i glassfiberarmert plast med spesialformet skumgummi i ryggen med stoffet limt på.

LK Hjelle

Møbeltegning
Gerhard Berg. Akvarell til hvilestolen Sande H.
Møbeltegning

Da Hareid Bruk gikk konkurs i 1958 overtok LK Hjelle flere av Bergs modeller. Deriblant den høyryggede lenestolen Sande H. En av hans mest vellykkede modeller for LK Hjelle var salongmøblementet Norse i hud og palisander. Sidevangens distinkte profil med skråstilt nedre del står i fin kontrast til understellets rettlinjete konstruksjon.

P.I. Langlo

For møbelprodusenten P.I. Langlo formga Gerhard Berg møbelserien 1800. Stolen 1888 kunne kombineres med ulike beinunderstell, én variant muliggjorde plassering av stolen på TV-benken 1900 i den samme serien. Løsningen var subtil, og utseendemessig var den tydelig influert av japansk design.

Samarbeid med Stokke

I slutten av 1950-årene innledet Gerhard Berg et langt og fruktbart samarbeid med Stokke. Den første modellen for bedriften var armlenestolen Caro (1957), som ble brukt ved en rekke offentlige innredninger.

I 1960 formga han lenestolen Marina, som var en videreutvikling av Sande H for Hareid Bruk. Marina er bredere og med flatere armlener enn Sande H. Marina ble i 1962 brukt i SAS' annonsekampanjer for Scandinavian Design og var verdifull gratisreklame for Stokke.

Sula og Aksla

Armstol
Gerhard Berg. Armstol. Modell: Aksla. Produsert av Stokke Fabrikker. Ca. 1961.

Spisestuemøblementet Sula og Aksla fra tidlig 1960-årene føyet seg inn i rekken av gode møbler i skandinavisk møbeltradisjon, tuftet på god form, funksjonalitet og håndverksutførelse. Armstolen Aksla var med skulpturalt formede armlener elegant sammenføyd til akterstav og forbein.

Kubus og Classic

Sittegruppe
Gerhard Berg. Salong. Modell: Kubus. Produsert av Stokke Fabrikker. I produksjon fra ca. 1964.
Sittegruppe
Av .

Gerhard Bergs stoler i møbelserien Kubus (rundt 1964) illustrerer godt det bærende og bårne, der konstruksjonen er det bærende. Tanken bak Kubus var å skape en møbelfamilie med flest mulige formspråk som dekket et stort spekter av bruksområder – alt fra behagelige lenestoler til bord og lette stablestoler for kontraktmarkedet.

Lenestolen Classic fra 1965 har sine røtter i skandinavisk møbeltradisjon. Dens særpreg er sporet langs ytterkanten på armlenet og bak ryggen der det indre og ytre trekket møtes og avsluttes med en kjede kledd med hud. Denne produksjonsmessig smarte utførelsen bidrar samtidig til stolens vellykkede linjeføring.

Senere år

Lampe
Gerhard Berg. Bordlampe i akryl. Modell: Berg. Produsert av Northern. Tegnet i 1967.

Belysningsprodusenten Northern produserte fra omkring 2010 Gerhard Bergs lampe Berg. Den er konstruert av gjennomsiktige og sandblåste rektangulære akrylplater som gir et dust lys.

I 2011 begynte Aksel Hansson i Hjelmeland å produsere Bergs stablestol Aksel med sete i flettet sjøgress. Første bestilling av stolen var til den nyoppførte sjømannskirken Kronprinsesse Mette-Marits kirke i Miami.

Gerhard Berg er representert på Nasjonalmuseet og Drammens Museum.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Linder, Mats (2011). Norske Designmøbler 1940-1975, Samler & Antikkbørsen
  • Linder, Mats (2013). «Gerhard Berg : Mannen bak klassikerne», NIL årbok 2013
  • Linder, Mats (2011). «Gerhard Berg», Samler & Antikkbørsen, 8/2011
  • Linder, Mats (2021). Gerhard Berg, Papiret Forlag

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg