Kunsten ble fra omkring grunnleggelsen av Bagdad i 760 preget av islamsk kunst. Et eget formspråk ble utviklet i Samarra på midten av 800-tallet med veggdekorasjoner i stukk i ulike grader av stilisering, fra naturalistiske planteornamenter til abstrakt dekor. Disse formene ble stildannende over hele det sentrale islamske området. I Jausaq-al-Khagani-palasset finnes veggmalerier med danserinner i orientalsk stil.

Miniatyrkunsten ble først og fremst utviklet i Bagdadskolen på 1200-tallet, i en stil som forente vestlige og østlige tradisjoner. Mosul var på denne tiden sentrum for fremstilling av metallkunst med høy kvalitet. Med mongolenes erobringer på midten av 1200-tallet kom fornyede impulser fra Kina. I de følgende århundrer ble kunsten påvirket av perserne under timuridene og safavidene, samt av den osmanske kulturen.

Iraks eldste kjente moskeer i Basra og Kufa på 600-tallet e.Kr. ble antakelig oppført i soltørket leire, og er ikke bevart for ettertiden. Al-Ukhaydir-palasset ble reist på 700-tallet i sasanidisk tradisjon, med kraftige murer, åpne gårder, med seremonirom og boliger samt en moské.

Etter abbasidenes maktovertagelse ble den nye hovedstaden Bagdad grunnlagt i ca. 760, med sirkelrund byplan og sterke befestninger. Byens form symboliserte et kosmisk sentrum, fire byporter i to etasjer ledet inn til to hovedgater som krysset hverandre. I skjæringspunktet lå kalifens palass og en moské. Av senere arkitektur er bare få bygninger bevart, for eksempel den restaurerte Mustansiriya-madrasaen fra 1230-årene og Han Ortmah, en karavanseraj fra 1300-tallet. Begge er eksempler på teglstensarkitektur i iransk tradisjon.

Samarra ble grunnlagt som ny hovedstad i 836. Byens store moské, påbegynt i 847, var et kolossalt byggverk; bare yttermurene og den spiralformede minareten er bevart. Av verdslig arkitektur er Jausaq al-Khaqanipalasset, med rekonstruerte veggmalerier, det mest kjente.

Iraks moderne arkitektur er vestlig, men henter til en viss grad inspirasjon fra islamske forbilder.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.