Kunst og arkitektur i Irak

Artikkelstart

Billedkunst og kunsthåndverk

Kunsten ble fra omkring grunnleggelsen av Bagdad i 760 preget av islamsk kunst. Et eget formspråk ble utviklet i Samarra på midten av 800-tallet med veggdekorasjoner i stukk i ulike grader av stilisering, fra naturalistiske planteornamenter til abstrakt dekor. Disse formene ble stildannende over hele det sentrale islamske området. I Jausaq-al-Khagani-palasset finnes veggmalerier med danserinner i orientalsk stil.

Miniatyrkunsten ble først og fremst utviklet i Bagdadskolen på 1200-tallet, i en stil som forente vestlige og østlige tradisjoner. Mosul var på denne tiden sentrum for fremstilling av metallkunst med høy kvalitet. Med mongolenes erobringer på midten av 1200-tallet kom fornyede impulser fra Kina. I de følgende århundrer ble kunsten påvirket av perserne under timuridene og safavidene, samt av den osmanske kulturen.

Arkitektur

Iraks eldste kjente moskeer i Basra og Kufa på 600-tallet e.Kr. ble antakelig oppført i soltørket leire, og er ikke bevart for ettertiden. Al-Ukhaydir-palasset ble reist på 700-tallet i sasanidisk tradisjon, med kraftige murer, åpne gårder, med seremonirom og boliger samt en moské.

Etter abbasidenes maktovertagelse ble den nye hovedstaden Bagdad grunnlagt i ca. 760, med sirkelrund byplan og sterke befestninger. Byens form symboliserte et kosmisk sentrum, fire byporter i to etasjer ledet inn til to hovedgater som krysset hverandre. I skjæringspunktet lå kalifens palass og en moské. Av senere arkitektur er bare få bygninger bevart, for eksempel den restaurerte Mustansiriya-madrasaen fra 1230-årene og Han Ortmah, en karavanseraj fra 1300-tallet. Begge er eksempler på teglstensarkitektur i iransk tradisjon.

Samarra ble grunnlagt som ny hovedstad i 836. Byens store moské, påbegynt i 847, var et kolossalt byggverk; bare yttermurene og den spiralformede minareten er bevart. Av verdslig arkitektur er Jausaq al-Khaqanipalasset, med rekonstruerte veggmalerier, det mest kjente.

Iraks moderne arkitektur er vestlig, men henter til en viss grad inspirasjon fra islamske forbilder.

Les mer i store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg