Zaha Hadid var en irakisk-britisk arkitekt. Hun er kjent for nyskapende arkitektur og mottok mange priser, som for eksempel Pritzker-prisen.

Zaha Hadid ble utdannet ved the Architectural Association (AA) i London fra 1972 til 1977. Hun var partner i Office for Metropolitan Architecture (OMA) og underviste ved AA sammen med OMA-partnerne Rem Koolhaas og Elia Zenghelis. Fram til 1987 drev hun eget arkitektkontor tilknyttet AA. Senere hadde hun flere undervisningsstillinger i USA og Tyskland.

Blant hennes mange utførte arbeider kan nevnes:

  • Vitra brannstasjon og LFone-paviljongen i Weil am Rhein, Tyskland (1993/1999),
  • the Mind Zone i Millennium-domen, Greenwich, London (1999),
  • jernbanestasjon og parkeringshus i Strasbourg, Frankrike (2001), 
  • den nye Bergisel-bakken i Innsbruck, Østerrike (2002) og
  • Contemporary Arts Centre, Cincinnati, USA (2003).

Hun har også laget scenedekorasjoner for popband, dansegrupper og operaoppsetninger og is- og snø-installasjonen Lappland.

Hadid er blitt kjent som en arkitekt som hele tiden flytter grensene for hva arkitektur, design og byplanlegging kan være. Hun arbeidet med stadig nye romlige konsepter, og søkte å intensivere bylandskap med utgangspunkt i en visjonær estetikk som omfatter alle typer design, fra det store bymessige formatet, til enkeltprodukter, interiører og møbler.

Selv om hun er mest kjent for sine nyskapende arbeider, var hun selv like opptatt av å kunne kombinere praksis, undervisning og forskning. Hun er tildelt en rekke priser og utmerkelser, blant andre Commander of the British Empire 2002 og Pritzker-prisen 2004.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.