atrium

– Nederst: Tegning av atriets plassering i en større romersk enebolig.

Av /Store norske leksikon ※.

Atrium. Atriet i «sølvbryllupshuset» i Pompeii.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Atrium er et åpent parti i midten av et hus slik det især var utviklet som fast element i de romerske by-eneboliger. Her var atriet delvis overdekket av fremskytende takflater på alle sider og forsynt med et oppsamlingsbasseng for regnvannet, impluvium, i midten.

Faktaboks

Uttale
ˈatrium
Etymologi
latin, av ‘svart, røyksvertet’

Atriet var det viktigste rom i oldtidens italiske hus. Opprinnelig bestod det italiske bondehus visstnok bare av ett værelse, atriet, som på én gang var dagligværelse, spisestue og soveværelse; her var arnen, hvor det ble kokt og ofret. Atriet fikk luft og lys gjennom en åpning i taket (compluvium). Senere la man flere værelser omkring atriet med lys og luft derfra. Utenfra kom man via en entré (vestibulum) direkte inn i atriet, som på motstående side hadde åpning til hagen, eller husets neste avdeling, peristylet. I republikkens siste tid og keisertiden var atriet i romerske stormenns hus mottakelsesværelset for klienter. Se også atriumhus.

Ordet atrium kan også betegne en forgård omgitt av søyler utenfor inngangen til mange av kirkene i gammelkristelig tid (for eksempel Petersbasilikaen i Roma) og delvis i tidlig middelalder (for eksempel Karl den stores slottskapell i Aachen). Ellers er det en betegnelse på lukket eller overbygd uteareal.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg