Atrium. Atriet i «sølvbryllupshuset» i Pompeii.

SCODE. Begrenset gjenbruk

Åpent parti i midten av et hus slik det især var utviklet som fast element i de romerske by-eneboliger hvor atriet delvis var overdekket av fremskytende takflater på alle sider og forsynt med et oppsamlingsbasseng for regnvannet, impluvium, i midten.

Atriet var det viktigste rom i oldtidens italiske hus. Opprinnelig bestod det italiske bondehus visstnok bare av ett værelse, atriet, som på én gang var dagligværelse, spisestue og soveværelse; her var arnen, hvor det ble kokt og ofret. Atriet fikk luft og lys gjennom en åpning i taket. Senere la man flere værelser omkring atriet med lys og luft derfra. Utenfra kom man via en entré (vestibulum) direkte inn i atriet, som på motstående side hadde åpning til hagen, eller husets neste avdeling, peristylet. I republikkens siste tid og keisertiden var atriet i romerske stormenns hus mottakelsesværelset for klienter. Se også atriumhus.

Kan også betegne forgård omgitt av søyler utenfor inngangen til mange av kirkene i gammelkristelig tid (f.eks. Petersbasilikaen i Roma) og delvis i tidlig middelalder (f.eks. Karl den stores slottskapell i Aachen). Ellers en betegnelse på lukket eller overbygd uteareal.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.