madrasa

Alauddins Madrasa
Madrasa i Dehli i Inda fra tidlig 1300-tall.

Madrasa, institusjon for islamske studier; islamsk høyskole eller universitet. Opprinnelsen til institusjonen er omdiskutert, men betegnelsen var i bruk i Iran allerede på 800-tallet. Lærestedene ble først privat finansiert, men fra og med 1000-tallet ble madrasaene stadig oftere finansiert av det offentlige. Flere herskerdynastier står som grunnleggere av betydningsfulle madrasaer, al-Azhar i Kairo ble for eksempel grunnlagt av fatimidene på 900-tallet.

Faktaboks

Uttale
madrˈasa
Etymologi
arabisk madrasa, ‘studiested, skole’; tyrkisk medrese

Studier

Studiene ved en madrasa er konsentrert om de klassiske religiøse disiplinene: lovstudier, hadith-studier, Koran-studier og studiet av arabisk språk. Gjennom hele historien har studenttallet vært høyt; studentene ved en madrasa får økonomisk støtte og kan som oftest bo på selve institusjonen, som vanligvis er bygd i tilknytning til en moské. Deler av studietilbudet har allmenndannende karakter, men målet er å gi muligheter for spesialiserte studier som åpner for videre karriere.

Betydning

Noen av de største sunniislamske madrasaene, som al-Azhar i Kairo og Karawiyin i Fez i Marokko, samt de store sjia-madrasaer, som i Qum (Iran) og i Najaf (Irak), fungerer fortsatt som sentrale utdanningsinstitusjoner med studenter fra hele den muslimske verden.

For øvrig har moderne utdanningsinstitusjoner satt de tradisjonelle madrasaene i skyggen, også når det gjelder islamske studier. Fra slutten av 1970-årene har imidlertid islamiserings-bølgen ført til en ny interesse for institusjonen. I Pakistan har for eksempel økonomisk støtte til madrasaene vært et ledd i statens islamiseringsprogram etter 1977. Etter 2001 er søkelyset blitt rettet mot privatfinansierte madrasaer i Sør-Asia og i den arabiske verden som sprer et ekstremistisk og politisert islambudskap.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg