Kristine Bonnevie på biologisk feltstasjon i Drøbak av /Museum for universitets- og vitenskapshistorie. Begrenset gjenbruk

Kristine Bonnevie

Faktaboks

Kristine Bonnevie

Kristine Elisabeth Heuch Bonnevie

født:
8. oktober 1872, Trondheim
død:
30. august 1948, Oslo
Kristine Bonnevie i regnfrakk og sydvest på vårekskursjon til Drøbak i 1919.
/Museum for universitets- og vitenskapshistorie.
Kristine Bonnevie står på et svaberg og haler i land en båt.
Av /Museum for universitets- og vitenskapshistorie.

Kristine Bonnevie

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Kristine Bonnevie, zoolog og Norges første kvinnelige professor.

Bonnevie ble født i Trondheim og var søster av Carl Emil Christian Bonnevie. Student 1892, med studier i Zürich, Würzburg, Napoli og New York, foruten i Oslo hvor hun tok doktorgrad 1906 på avhandlingen Undersøgelser over kimcellerne hos Enteroxenos østergreni.

Bonnevie var konservator ved Zoologisk laboratorium fra 1900, professor i zoologi og bestyrer samme sted 1912–1938 og dermed Norges første kvinnelige professor. Hun var bestyrer av Institutt for arvelighetsforskning fra 1916.

Bonnevie deltok med betydelig innsats i celledelings- og kromosomforskningens grunnleggende periode (1900–1914). Fra 1914 drev hun arvelighetsundersøkelser hos mennesket (defekter, inngifte i isolater, tvillingforskning, verdenskjente studier av fingeravtrykkenes utvikling og genetikk). Bonnevies sammenlignende studier av visse misdannelser hos mus og menneske har blant annet ført til betegnelsen Bonnevie–Ullrich-syndrom for en sykdomstilstand hos mennesket.

Bonnevie var kjent for sine inspirerende forelesninger, og hun gjorde en stor innsats som populærvitenskapelig forfatter og foredragsholder.

Bonnevie hadde sterke sosiale interesser. 1908–1919 var hun dels varamann, dels medlem av Oslo bystyre, og medlem av formannskapet 1914–1916. 1916–1918 varamann til Stortinget for Frisinnede Venstre.

Hun var initiativtaker til studentkantinene Aulakjelleren og Blindernkjelleren, dessuten Studenterhuset i Schultz gate og Studiehjem for unge kvinner i Geitmyrsveien. Bonnevie gikk inn for en selvstendig etikkundervisning i våre skoler, og hun deltok i sitt siste leveår i det forberedende arbeid for borgerlig konfirmasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Føyn, Bjørn: "Minnetale over professor Kristine Bonnevie" i DNVA. Årbok 1949, 71-84 (bibliografi: 78-84)
  • Lyngnes, Rasmus: "Professor dr. Kristine Bonnevie" i Naturen 85 (1961), 67-73
  • Nordal, Inger (2012) Kristine Bonnevie. Et forskerliv. Oslo: Cappelen Damm.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg