Kristine Bonnevie

Anon. Begrenset gjenbruk

Kristine Bonnevie, zoolog og Norges første kvinnelige professor. Bonnevie ble født i Trondheim og var søster av Carl Emil Christian Bonnevie. Student 1892, med studier i Zürich, Würzburg, Napoli og New York, foruten i Oslo hvor hun tok doktorgrad 1906 på avhandlingen Undersøgelser over kimcellerne hos Enteroxenos østergreni.

Bonnevie var konservator 1900 ved Zoologisk laboratorium, professor i zoologi og bestyrer samme sted 1912–1938; dermed Norges første kvinnelige professor. Hun var bestyrer av Institutt for arvelighetsforskning fra 1916.

Bonnevie deltok med betydelig innsats i celledelings- og kromosomforskningens grunnleggende periode (1900–14). Fra 1914 drev hun arvelighetsundersøkelser hos mennesket (defekter, inngifte i isolater, tvillingforskning, verdenskjente studier av fingeravtrykkenes utvikling og genetikk). Bonnevies sammenlignende studier av visse misdannelser hos mus og menneske har bl.a. ført til betegnelsen Bonnevie–Ullrich-syndrom for en sykdomstilstand hos mennesket.

Bonnevie var kjent for sine inspirerende forelesninger, og hun gjorde en stor innsats som populærvitenskapelig forfatter og foredragsholder.

Bonnevie hadde sterke sosiale interesser. 1908–19 var hun dels varamann, dels medlem av Oslo bystyre, medlem av formannskapet 1914–16. 1916–18 varamann til Stortinget for Frisinnede Venstre.

Hun var initiativtaker til studentkantinene Aulakjelleren og Blindernkjelleren, dessuten Studenterhuset i Schultz gate og Studiehjem for unge kvinner i Geitmyrsveien. Bonnevie gikk inn for en selvstendig etikkundervisning i våre skoler, og hun deltok i sitt siste leveår i det forberedende arbeid for borgerlig konfirmasjon.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.