genetisk variasjon

Variasjon blandt hunder
Pixtal/Scanpix.

Artikkelstart

Genetisk variasjon er variasjon blant individene i en populasjon på grunn av forskjeller i genetisk sammensetning.

Faktaboks

Uttale
genˈetisk variasjon

Når det er genetisk variasjon for et gen betyr det at det eksisterer mer enn én genvariant for dette genet i populasjonen. Ulike varianter av samme gen kalles alleler.

Uten genetisk variasjon vil alle individene i populasjonen ha identiske genvarianter. Genetisk variasjon er nødvendig for at evolusjon skal kunne foregå.

Kilder til genetisk variasjon

Mutasjoner danner nye genvarianter/alleler i en populasjon, og fører derfor til genetisk variasjon.

Også overkrysning mellom homologe kromosomer når kjønnsceller dannes fører til genetisk variasjon ved at nye kombinasjoner av alleler dannes.

Reduksjon av genetisk variasjon

En mutasjon som fører til en ny genvariant, men som gjør bærerne mindre tilpasset sitt levemiljø blir som oftest raskt fjernet av naturlig utvalg.

Naturlig utvalg kan også selektere positivt for en genvariant som gjør bærerne bedre tilpasset levemiljøet sitt. Da vil alle andre genvarianter bli selektert vekk fra populasjonen av naturlig utvalg.

Også genetisk drift kan føre til at den genetiske variasjonen innad i en populasjon reduseres.

Kommentarer (2)

skrev Sarib Ahmed

Hvorfor er genetisk variasjon viktig for å unngå recessive sykdommer og for at det skal skje evolusjon, og for at ikke det skal bli inngifte/Innavl

svarte Kjetil Lysne Voje

Heisann! La oss ta dette med recessive sykdommer først. Diploide organismer (som for eksempel oss mennesker) har to genvarianter (alleler) for hvert gen (en genvariant er nedarvet fra hver av foreldrene). Recessive sykdommer kommer kun til uttrykk hvis en organisme har to recessive genvarianter for samme gen. Alle organismer bærer på en rekke recessive genvarianter som potensielt kan føre til sykdom. Når organismer som ikke er i nær (biologisk) slekt med hverandre får avkom maskeres som oftest recessive genvarianter fra den ene forelderen av "friske" (ikke-recessive/dominante) genvarianter fra den andre forelderen. Sannsynligheten for at to recessive genvarianter kommer sammen i et avkom øker betraktelig jo nærmere foreldrene er i biologisk slekt. At biologisk nære slektninger får avkom sammen kalles ofte for innavl. Genetisk variasjon er "bensinen" til evolusjon. Faktisk kan det ikke skje evolusjon uten at det eksisterer genetisk variasjon i en populasjon. For eksempel vil ikke naturlig utvalg føre til endringer i en populasjon hvis ikke variasjonen som naturlig utvalg selekterer på blant annet skyldes genetiske forskjeller mellom individene i populasjonen.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg