Kjell Ingebretsen

Faktaboks

Kjell Ingebretsen
Født
28. mai 1943, Skien

Artikkelstart

Kjell Ingebretsen er en norsk dirigent og komponist som har hatt en betydelig del av sin karriere i Sverige, blant annet ved Kungliga Operan i Stockholm og ved Göteborgsoperan.

Ingebretsen ble i 2004 tildelt den svenske Litteris et artibus-medaljen for sin kunstneriske innsats som dirigent og operasjef. Han ble innvalgt i Kungliga Musikaliska Akademien i 1995 og var preses der i perioden 2007–2012.

Bakgrunn og utdannelse

Ingebretsen er født i Skien. Han er utdannet ved Musikkonservatoriet i Oslo hvor han tok eksamen som organist i 1963. Han underviste ved Musikkonservatoriet i årene 1963–1964, men studerte deretter videre ved Musikhögskolan i Stockhom hvor han hadde Herbert Blomstedt som lærer i direksjon og Karl-Birger Blomdahl i komposisjon.

Karriere

I 1969 ble Ingebretsen engasjert som repetitør og kapellmester ved Kungliga Operan i Stockholm. Her dirigerte han et omfattende repertoar av opera og ballett og var hovkapellmester i sine siste tre sesonger fra 1993–1996.

Blant hans første større oppgaver her var Byen Mahagonnys vekst og fall av Kurt Weill og Bertolt Brecht. Foruten et kjernerepertoar av Richard Wagner, Giuseppe Verdi og Giacomo Puccini ledet han forestillinger av nyere operaer, som Fröken Julie av Antonio Bibalo, Ett drömspel av Ingvar Lidholm og The Turn of the Screw av Benjamin Britten. Han ledet den bemerkede urpremieren i 1991 på Backanterna av Daniel Börtz i Ingmar Bergmans regi.

Ingebretsen gjestet Oslo-Filharmonien (daværende Filharmonisk Selskaps Orkester) jevnlig mellom 1972 og 1983. Han ledet dem blant annet i en rekke norske verker av komponister som Edvard Hagerup Bull, Geirr Tveitt, Johan Kvandal og Finn Mortensen. Han gjestet også ved Bergen Filharmoniske Orkester og i flere land i Europa.

Den Norske Opera har Ingebretsen dirigert Hoffmanns eventyr av Jacques Offenbach i 1974, og ikke minst urpremierene på operaene Den 13. time av Oddvar S. Kvam i 1987 og Mysterier av Johan Kvandal i 1994. Han har hatt oppgaver i NRK, som Antonio Bibalos opera Gjengangere etter Henrik Ibsen i 1985.

I 1992 ble Ingebretsen professor i direksjon og orkesterspill ved Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Han var fra 2006 til 2009 musikkprofessor ved Operahøgskolen i Oslo, som den første i denne stillingen.

Ingebretsen ble i 1996 sjef ved Göteborgsoperan og beholdt denne stillingen til 2005. Göteborgsoperan var innviet bare to år før han begynte og han arbeidet derfor for å utvikle en repertoarprofil som passet til det nye operahuset i Göteborg.

Komponist

Ingbretsen begynte tidlig å skrive musikk og har blant annet komponert kirkeverker, kammermusikk og sanger.

Plateinnspillinger

Ingebretsen gjort innspillinger av hovedsakelig norsk og svensk musikk, blant annet Edvard Griegs a-mollkonsert med Eva Knardahl og Christian Sindings symfoni nr. 2.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Egil Arnt Gundersen

Hei,Vedr Kjell Tore Ingebretsen:kanskje noe å ta med:Våren 2004 fikk han seg tildelt den ærefulle "Kungliga medaljen Litteris et artibus" for fremstående kunstnerisk innsats som dirigent og operaleder.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg