Philippe Pétain

Faktaboks

Philippe Pétain
Uttale
petˈɛ
Født
24. april 1856, Cauchy-à-la-Tour
Død
23. juli 1951, Île d’Yeu
Philippe Pétain var Frankrikes statssjef fra 1940 til 1944.

Artikkelstart

Philippe Pétain var en fransk general og politiker. Han var Frankrikes statssjef i perioden 1940–1944.

Pétain utmerket seg som sjef for Verduns forsvarsområde under første verdenskrig i 1916. Han var øverstkommanderende for de franske styrker på Vestfronten i 1917–1918 og var umåtelig populær. Etter krigen ble han marskalk av Frankrike.

Pétain ble visestatsminister i Paul Reynauds regjering 18. mai 1940, etter de første franske nederlagene under andre verdenskrig. I juni samme år oppstod det strid mellom Reynaud, som ville fortsette kampen, eventuelt fra Nord-Afrika, og Pétain, som ville søke om våpenstillstand. Pétain fikk til slutt støtte av regjeringens flertall.

I juli 1940 ble Pétain både statssjef og statsminister og fikk praktisk talt diktatorisk myndighet. I utenrikspolitikken fulgte han en «ventepolitikk», som i praksis ofte fikk en anti-britisk karakter. Først og fremst oppstod en uforsonlig motsetning mellom Pétain og Charles de Gaulle og hans komité i London.

Da de allierte i 1942 gikk i land i Nord-Afrika, gav Pétain de franske styrkene ordre om å gjøre motstand. Han protesterte også mot tyskernes innmarsj i det tidligere ubesatte området, og gav marinen ordre om å senke flåten i Toulon. 3. august 1944 ble Pétain avsatt, og senere samme år ble han internert i Tyskland. I april 1945 kom han tilbake til Frankrike, ble dømt til døden for høyforræderi, men benådet og deportert til øya Yeu, der han døde.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg