Philippe Pétain, fransk general og politiker, statssjef 1940–44.

Pétain utmerket seg som sjef for Verduns forsvarsområde under første verdenskrig i 1916. Han var øverstkommanderende for de franske styrker på Vestfronten 1917–18 og var umåtelig populær. Etter krigen ble han marskalk av Frankrike

Pétain var visestatsminister i Paul Reynauds regjering 18. mai 1940, etter de første franske nederlag under andre verdenskrig. I juni samme år oppstod det strid mellom Reynaud, som ville fortsette kampen, eventuelt fra Nord-Afrika, og Pétain, som ville søke om våpenstillstand. Pétain fikk til slutt støtte av regjeringens flertall.

I juli ble Pétain både statssjef og statsminister og fikk praktisk talt diktatorisk myndighet. I utenrikspolitikken fulgte han en «ventepolitikk», som i praksis ofte fikk en antibritisk karakter. Først og fremst oppstod en uforsonlig motsetning mellom Pétain og Charles de Gaulle og hans komité i London.

Da de allierte i 1942 gikk i land i Nord-Afrika, gav Pétain de franske styrker ordre om å gjøre motstand. Han protesterte også mot tyskernes innmarsj i det tidligere ubesatte område, og gav marinen ordre om å senke flåten i Toulon 3. august 1944 ble Pétain avsatt, og senere samme år ble han internert i Tyskland. I april 1945 kom han tilbake til Frankrike, ble dømt til døden for høyforræderi, men benådet og deportert til øya Yeu, der han døde.

Williams, Charles: Pétain, 2005. Little, Brown. Finn boken i Bibsys

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.