Kungliga Musikaliska Akademien er en tradisjonsrik svensk institusjon til musikkens fremme, grunnlagt 1771 og med administrasjon i Stockholm. Det er det eldste i sitt slag nord for Alpene.

Kungliga Musikaliska Akademien har til oppgave å fremme tonekunsten og musikklivet, følge utviklingen internasjonalt, ta initiativer til gagn for musikkulturen og støtte utdannelse, forskning og kunstnerisk utviklingsarbeid. Akademiet deler ut en rekke utmerkelser, priser og stipender.

Akademiet har om lag 170 svenske og 60 utenlandske medlemmer, hvorav ni norske (2020). Det er ett av ti kongelige akademier i Sverige, ved siden av blant andre Svenska Akademien og akademier for de frie kunster, vitenskap og folkekultur. Det har tilhold i det såkalte Utrikesminister-hotelletBlasieholmen i Stockholm sentrum.

Historikk

Kungliga Musikaliska Akademien ble fremmet som sak av musikere, komponister og amatører og ble grunnlagt av Gustav 3 i 1771. Formålet var å etablere en egen svensk musikkutdannelse. Bakgrunnen var opplysningstidens økonomiske høykonjunkturer og Sveriges livlige kontakt med resten av Europa.

Akademiet ble en blanding av musikkskole og statlig myndighet, men Gustav 3 viste liten interesse for akademiet, som lenge hadde små bevilgninger.

På 1800-tallet ble akademiets hovedoppgave å stå for den høyere musikkutdannelsen, og utdanningen hadde fra 1866 tittel av konservatorium. Den ble i 1941 til høyskole og i 1971 overtok den svenske stat driften, i dag Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

En rekke berømte musikkpersonligheter har gjennom årene vært innvalgt som medlemmer i Kungliga Musikaliska Akademien, som Ludwig van Beethoven, Clara Schumann, Igor Stravinskij og Arnold Schönberg. Fra 1951 har akademiet hatt medlemmer også fra folkemusikken og fra 1970-årene fra jazz.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg