Jonas Anton Hielm

Hielm, Jonas Anton av Ukjent/Kunnskapsforlaget/NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

 Jonas Anton Hielm var en norsk jurist og politiker. 

Hielm var født i Kristiansand, og var bror av Hans Abel Hielm. Han ble cand.jur. i 1800, og ble videre auditør, senere høyesterettsadvokat i København. Han vendte tilbake til Norge i 1814, og fra november samme år var han advokat ved Høyesterett. I 1815–1816 fungerte han som dosent i lovkyndighet ved Universitetet i Oslo. I de første årene etter 1814 førte han en rekke meget omtalte saker for Høyesterett og fikk ry som en meget skarp og dyktig forsvarsadvokat.

Ved sine mange innlegg i Det Norske Nationalblad (utgitt 1815–1821 av broren Hans Abel Hielm) og ved sin nære kontakt med opposisjonsførerne på stortingene i 1815–1816 og 1818 gjorde Hielm seg kjent som en ivrig opposisjonsmann. Et par sterkt injurierende artikler mot Christian Magnus Falsen i Nationalbladet i mai 1821 førte til at han i 1822 ble suspendert, og i 1825 avsatt fra sin stilling som regjeringsadvokat. Han flyttet deretter til Alby gård på Jeløya og var i de nærmeste årene opptatt med publisistisk virksomhet. I 1830–1832 utgav han (anonymt) Almindeligt Norsk Maanedskrivt, et interessant bidrag til norsk tidsskriftlitteratur.

Som stortingsrepresentant for Smaalenenes amt i 1830, 1833, 1836 og 1842 kom han til å fremstå som en av de ivrigste og mest markante talsmenn for de nye nasjonale og liberale idéene. Sammen med Henrik Wergeland var Hielm med på å trekke opp hovedlinjene for den agitasjon som førte til at bøndene for alvor kom med i det politiske liv («bondestortinget» i 1833). Hielm hjalp muligens John Neergaard med utarbeidelsen av Olaboka. På Stortinget støttet han bondeopposisjonen under Ole Gabriel Uelands lederskap i mange saker, men fikk ikke alltid bøndenes støtte for sine egne forslag.

Hielms navn er for ettertiden først og fremst knyttet til flaggsaken. Det var hans forslag som i 1838 førte til loven om eget norsk handelsflagg. I unionspolitikken var Hielm en ivrig talsmann for likestilling mellom Norge og Sverige ved behandlingen av diplomatiske saker. Han var også en varm forkjemper for å gi jødene adgang til riket. Henrik Wergeland har hyllet Hielm i to dikt, det mest kjente er Gangspilvise om Briggen Jonas Anton Hielm.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.