Jonas Anton Hielm

Faktaboks

Jonas Anton Hielm
Født
30. desember 1782, Kristiansand, Vest-Agder
Død
30. mars 1848, Christiania

Jonas Anton Hielm

Hielm, Jonas Anton
Av /Kunnskapsforlaget/NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Jonas Anton Hielm var en norsk jurist og politiker.

Advokat

Hielm var født i Kristiansand, og var bror av Hans Abel Hielm. Han ble cand.jur. i 1800, og ble videre auditør, senere høyesterettsadvokat i København. Han vendte tilbake til Norge i 1814, og fra november samme år var han advokat ved Høyesterett. I 1815–1816 fungerte han som dosent i lovkyndighet ved Universitetet i Oslo. I de første årene etter 1814 førte han en rekke meget omtalte saker for Høyesterett og fikk ry som en meget skarp og dyktig forsvarsadvokat.

Ved sine mange innlegg i Det Norske Nationalblad (utgitt 1815–1821 av broren Hans Abel Hielm) og ved sin nære kontakt med opposisjonsførerne på stortingene i 1815–1816 og 1818 gjorde Hielm seg kjent som en ivrig opposisjonsmann. Et par sterkt injurierende artikler mot Christian Magnus Falsen i Nationalbladet i mai 1821 førte til at han i 1822 ble suspendert, og i 1825 avsatt fra sin stilling som regjeringsadvokat. Han flyttet deretter til Alby gård på Jeløya og var i de nærmeste årene opptatt med publisistisk virksomhet. I 1830–1832 utgav han (anonymt) Almindeligt Norsk Maanedskrivt, et interessant bidrag til norsk tidsskriftlitteratur.

Stortingsrepresentant

Som stortingsrepresentant for Smaalenenes amt i 1830, 1833, 1836 og 1842 kom han til å fremstå som en av de ivrigste og mest markante talsmenn for de nye nasjonale og liberale idéene. Sammen med Henrik Wergeland var Hielm med på å trekke opp hovedlinjene for den agitasjon som førte til at bøndene for alvor kom med i det politiske liv («bondestortinget» i 1833). Hielm hjalp muligens John Neergaard med utarbeidelsen av Olaboka. På Stortinget støttet han bondeopposisjonen under Ole Gabriel Uelands lederskap i mange saker, men fikk ikke alltid bøndenes støtte for sine egne forslag.

Hielms navn er for ettertiden først og fremst knyttet til flaggsaken. Det var hans forslag som i 1838 førte til loven om eget norsk handelsflagg. I unionspolitikken var Hielm en ivrig talsmann for likestilling mellom Norge og Sverige ved behandlingen av diplomatiske saker. Han var også en varm forkjemper for å gi jødene adgang til riket. Henrik Wergeland har hyllet Hielm i to dikt, det mest kjente er Gangspilvise om Briggen Jonas Anton Hielm.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg