Rubidium, grunnstoff i gruppe 1 (alkalimetallene) i grunnstoffenes periodesystem, kjemisk symbol Rb, atomnummer 37. Det står som fjerde grunnstoff blant alkalimetallene. Elektronkonfigurasjon [Kr]5s1. Rb+-ionet har samme elektronkonfigurasjon som krypton da det ene 5s-elektronet er spaltet av fra Rb-atomet.

En stabil isotop av rubidium forekommer i jordskorpen: 85Rb (72,15 %) og en radioaktiv isotop: 87Rb (27,85 %). 87Rb er β-emitter og henfaller (desintegrerer) med halveringstid 6,3·1011 år til strontiumisotopen 87Sr. Halveringstiden er lenger enn Jordens alder (ca 4,5·109 år) så rubidium har vært til stede siden Jorden ble dannet. Målinger av forholdet mellom 87Rb og 87Sr kan derfor brukes til geologisk aldersbestemmelse av rubidiumholdige bergarter.

Rubidiummetall er et sølvhvitt, meget uedelt metall (standard reduksjonspotensial Eo = -2,93 V). Rubidium ligner de andre alkalimetallene, spesielt kalium, i fysiske og kjemiske egenskaper og er enverdig (oksidasjonstall +I) i kjemiske forbindelser (salter). Metallet er mykt og kan lett skjæres med kniv. Smeltepunktet og densiteten er lavere enn for kalium. Rubidiummetall oksideres lett og reagerer så heftig med vann at hydrogengassen som dannes antennes:

Rb(s) + 2H2O(l) → Rb+(aq) + OH-(aq) + H2(g)

Metallet må derfor oppbevares i inert atmosfære, f.eks. argon eller i ikke-oksiderende væsker som petroleum.

Forekomst

Rubidium forekommer ikke som vesentlig bestanddel i noe mineral. Det opptrer i lave konsentrasjoner i mineraler av alkalimetallene, særlig i kaliummineraler. Saltavleiringer i form av karnalitt, KCl·MgCl2·6H2O, inneholder 0,02–0,15 vektprosent rubidium. Mineralet lepidolitt (litiumglimmer) kan inneholde opp til 1–1,5 vektprosent rubidium. Andre rubidiumholdige mineraler er leucitt og pollucitt.

Rubidium fremstilles fra konsentrater som er biprodukter ved fremstilling av andre alkalimetaller. Dette gjøres ved fraksjonert krystallisasjon. Prosessen må gjentas mange ganger og er meget tids- og arbeidskrevende. Det er også utviklet ionebyttingsprosesser for å skille rubidium fra andre alkalimetaller.

Rubidiummetall kan fremstilles ved elektrolyse av smelter av f.eks. rubidiumklorid og -cyanid, ved termisk spalting av f.eks. rubidiumhydrid og ved reduksjon av rubidiumforbindelser ved hjelp av f.eks. kalsium.

Metallet har ingen betydelige anvendelser, men er brukt i fotoelektriske celler og som gettermateriale, se rubidiumforbindelser.

Grunnstoffet ble oppdaget i 1861 av Robert Wilhelm Bunsen og Gustav Robert Kirchhoff ved spektroskopiske undersøkelser av mineralet lepidolitt. Grunnstoffet har flere sterke linjer i den røde delen av spekteret og fikk navn etter det.

Kjemisk symbol Rb
Atomnummer 37
Relativ atommasse 85,4678
Smeltepunkt 39 °C
Kokepunkt 688 °C
Densitet 1,532 g/cm3
Oksidasjonstall +I
Elektronkonfigurasjon [Kr]5s1

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.