rubidium

Rubidium er et sølvhvitt, mykt, meget uedelt metall som lett kan skjæres med kniv. Det er et grunnstoff med atomsymbol Rb og atomnummer 37.

Faktaboks

Uttale
rubˈidium
Etymologi
fra latin rubidus ‘mørkerød’

Metallet oksideres lett og reagerer så heftig med vann at hydrogengassen som dannes antennes. Det må derfor oppbevares i inert atmosfære, for eksempel argon, eller i ikke-oksiderende væsker, for eksempel petroleum.

Kjemiske egenskaper

Rubidium ligner de andre alkalimetallene, spesielt kalium, og er enverdig (oksidasjonstall +I) i sine salter. Smeltepunktet og tettheten er lavere enn for kalium.

Rubidium er det fjerde grunnstoffet i gruppe 1 (alkalimetallene) i periodesystemet. Det har atomsymbol Rb og atomnummer 37. Rb+-ionet har samme elektronkonfigurasjon som krypton, da det ene 5s-elektronet er spaltet fra.

I jordskorpen forekommer en stabil isotop av rubidium, 85Rb (72,15 prosent), og en radioaktiv isotop: 87Rb (27,85 prosent). 87Rb er β-emitter og henfaller (desintegrerer) med halveringstid 6,3·1011 år til strontiumisotopen 87Sr. Halveringstiden er lenger enn Jordens alder (ca 4,5·109 år), så rubidium har vært til stede siden Jorden ble dannet. Målinger av forholdet mellom 87Rb og 87Sr kan derfor brukes til geologisk aldersbestemmelse av rubidiumholdige bergarter.

Forekomst

Rubidium forekommer ikke som vesentlig bestanddel i noe mineral. Det opptrer i lave konsentrasjoner i mineraler av alkalimetallene, særlig i kaliummineraler. Saltavleiringer i form av karnalitt, KCl·MgCl2·6H2O, inneholder 0,02–0,15 vektprosent rubidium. Mineralet lepidolitt (litiumglimmer) kan inneholde opp til 1–1,5 vektprosent rubidium. Andre rubidiumholdige mineraler er leucitt og pollucitt.

Fremstilling

Rubidium fremstilles fra konsentrater som er biprodukter ved fremstilling av andre alkalimetaller. Dette gjøres ved fraksjonert krystallisasjon. Prosessen må gjentas mange ganger og er meget tids- og arbeidskrevende. Det er også utviklet ionebyttingsprosesser for å skille rubidium fra andre alkalimetaller.

Rubidiummetall kan fremstilles ved elektrolyse av smelter av for eksempel rubidiumklorid og rubidiumcyanid, ved termisk spalting av for eksempel rubidiumhydrid og ved reduksjon av rubidiumforbindelser ved hjelp av for eksempel kalsium.

Bruk

Metallet har ingen betydelige anvendelser, men blir brukt i fotoelektriske celler og som gettermateriale. Se rubidiumforbindelser.

Historie

Grunnstoffet ble oppdaget i 1861 av Robert Wilhelm Bunsen og Gustav Robert Kirchhoff ved spektroskopiske undersøkelser av mineralet lepidolitt. Grunnstoffet har flere sterke linjer i den røde delen av spekteret og fikk navn etter det.

Rubidium

Kjemisk symbol Rb
Atomnummer 37
Relativ atommasse 85,4678
Smeltepunkt 39 °C
Kokepunkt 688 °C
Densitet 1,532 g/cm3
Oksidasjonstall +I
Elektronkonfigurasjon [Kr]5s1

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg