ahimsa

Mahatma Gandhi (1869–1948) var en indisk folkeleder. Han ledet uavhengighetsbevegelsen mot britisk koloniherredømme og brukte ikkevoldelig protest som middel til frigjøring. Han ble flere ganger fengslet av britiske myndigheter for sine ikkevoldelige protester. Han var mot delingen av India i et muslimsk Pakistan og et hindu-dominert India. Gandhi ønsket at hinduer og muslimer skulle ordne sine tvister i minnelighet, blant annet med faste som politisk middel. Han ble i 1948 myrdet av en fanatisk hindu-nasjonalist.
Mahatma Gandhi
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Ahimsa betyr ikkebeskadigelse og har dype røtter i indisk religion og kultur. Mahatma Gandhis (1869–1948) begrep om ikkevold har opphav i ahimsa.

Faktaboks

Uttale
ahˈimsa
Etymologi
sanskrit ‘fravær av ønske om å skade’

Religiøs betydning

Allerede for over 2500 år siden kommer ahimsa til uttrykk i buddhismen, jainismen og i Upanishadene. Spesielt i jainismen er prinsippet om ikkebeskadigelse ført til sin ytterste konsekvens.

Ifølge jainismen fører all vold påført levende vesener til at karma, som i jainismen er en form for materie, flyter inn i og dekker sjelen og slik skader den midlertidig. Dette fører til at personen blir et stadig dårligere menneske. Personen blir dum og fanatisk, som igjen gjør ham mer voldelig. For å bryte denne sirkelen må personen ta kontroll over seg selv og avstå fra vold, og særlig viktig er det å bli vegetarianer. Jainamunker og -nonner utfører askese for å bli kvitt all karma og lever strengt ikkevoldelig for ikke å tiltrekke ny karma. Når all karmaen er borte, oppnår personen evig frelse.

Ahimsa kommer spesielt til uttrykk i forholdet til naturen. Vegetarianisme er den vanligste formen for ahimsa i hinduismen. Den berømte teksten Bhagavadgita forsøkte å løse dilemmaet som prinsippet om ikkebeskadigelse skapte for krigerkastens status.

Politisk anvendelse

Gandhis mor levde etter jainismens prinsipper om ikkebeskadigelse, og Gandhi var i sin ungdom også påvirket av jaina-læreren Shrimad Rajchandra. Takket være Gandhis virksomhet er ahimsa blitt et viktig politisk begrep kalt ikkevold.

For Gandhi var ikkevold en kampteknikk for å frigjøre India fra britisk koloniherredømme, og samtidig en vei til å realisere satya, sannheten, som for Gandhi var navnet på gud. En slik realisering ville føre til moksha, frihet fra gjenfødsel og oppnåelse av tilværelsens høyeste mål. Den som kjemper med ikkevold, er moralsk overlegen den som svarer med vold. Samtidig blir de som svarer ikkevoldelig motstand med vold, dårligere mennesker fordi karma flyter inn på sjelene deres. Volden som de ikkevoldelige utsettes for, blir en form for askese som fjerner karma fra sjelene deres og bringer dem nærmere sannheten, altså gud.

Inspirert av Gandhi har ikkevold i moderne tid vært det bærende prinsippet hos en rekke forkjempere for frigjøring og menneskerettigheter, fra Martin Luther King (1929–1968) og Albert Luthuli (1898–1967) til Tenzin Gyatso (den 14. Dalai Lama, født 1935) og Myanmars demokratiforkjemper Aung San Suu Kyi (født 1945).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg