Rajiv Gandhi, indisk politiker (Kongresspartiet), sønn av Indira Gandhi, gift med  Sonia Gandhi. Flygerutdannet, pilot i Indian Airlines.

Rajiv Gandhi kom inn i politikken etter at broren, Sanjay (1946–80), omkom i en flyulykke. Han tok over som statsminister i november 1984 etter mordet på Indira Gandhi. Han vant en overveldende seier ved parlamentsvalget samme år. Rajiv Gandhi satset sterkt på økonomisk liberalisering, og fjernet seg i noen grad fra morens sosiale reformprogram. Gandhi hadde betydelig politisk suksess 1984–86. 1986 ble han beskyldt for delaktighet i Bofors-affæren (den svenske våpenfabrikkens bestikkelser i forbindelse med våpensalg til India). Han måtte gå av etter valgnederlag 1989.

Det var ventet at Gandhi kunne ha kommet tilbake som statsminister etter valget 1991, men under et valgmøte i delstaten Tamil Nadu 21. mai 1991, ble han drept av en selvmordsbomber som sympatiserte med Tamiltigrene. Mordet var etter alt å dømme en hevnakt fra tamiler som var misfornøyd med hans inngrep i konflikten på Sri Lanka.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.