Rajiv Gandhi, indisk politiker fra Kongresspartiet, Indias statsminister fra 1984 til 1989. I 1991 ble han drept av en selvmordsbomber som sympatiserte med Tamiltigrene. Mordet var etter alt å dømme en hevnakt fra tamiler som var misfornøyd med hans inngrep i konflikten på Sri Lanka.

Rajiv Gandhi var sønn av Indira Gandhi og barnebarn av Jawaharlal Nehru, som begge var tidligere indiske statsministere. Han var gift med Sonia Gandhi.

Rajiv Gandhi var opprinnelig flygerutdannet og pilot i Indian Airlines. Han kom inn i politikken etter at broren, Sanjay Gandhi (1946–1980), omkom i en flyulykke. Han tok over som statsminister i november 1984 etter at moren Indira Gandhi ble myrdet. Han vant en overveldende seier ved parlamentsvalget samme år.

Rajiv Gandhi satset sterkt på økonomisk liberalisering, og fjernet seg i noen grad fra morens sosiale reformprogram. Gandhi hadde betydelig politisk suksess i årene 1984–1986. 1986 ble han beskyldt for delaktighet i Bofors-affæren (den svenske våpenfabrikkens bestikkelser i forbindelse med våpensalg til India). Han måtte gå av etter valgnederlag i 1989.

Det var ventet at Gandhi kunne ha kommet tilbake som statsminister etter valget i 1991, men under et valgmøte i delstaten Tamil Nadu 21. mai 1991, ble han drept av en selvmordsbomber som sympatiserte med Tamiltigrene. Mordet var etter alt å dømme en hevnakt fra tamiler som var misfornøyd med hans inngrep i konflikten på Sri Lanka.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.