Rajiv Gandhi, indisk politiker (Kongresspartiet), sønn av Indira Gandhi, gift med  Sonia Gandhi. Flygerutdannet, pilot i Indian Airlines.

Rajiv Gandhi kom inn i politikken etter at broren, Sanjay (1946–80), omkom i en flyulykke. Han tok over som statsminister i november 1984 etter mordet på Indira Gandhi. Han vant en overveldende seier ved parlamentsvalget samme år. Rajiv Gandhi satset sterkt på økonomisk liberalisering, og fjernet seg i noen grad fra morens sosiale reformprogram. Gandhi hadde betydelig politisk suksess 1984–86. 1986 ble han beskyldt for delaktighet i Bofors-affæren (den svenske våpenfabrikkens bestikkelser i forbindelse med våpensalg til India). Han måtte gå av etter valgnederlag 1989.

Det var ventet at Gandhi kunne ha kommet tilbake som statsminister etter valget 1991, men under et valgmøte i delstaten Tamil Nadu 21. mai 1991, ble han drept av en selvmordsbomber som sympatiserte med Tamiltigrene. Mordet var etter alt å dømme en hevnakt fra tamiler som var misfornøyd med hans inngrep i konflikten på Sri Lanka.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.