Rajiv Gandhi

Faktaboks

Rajiv Gandhi

Rajiv Ratna Gandhi

Født
20. august 1944
Død
21. mai 1991
Rajiv Gandhi var Indias statsminister fra 1984 til 1989. Foto fra 1983.
Av /NTB Scanpix.
Rajiv Gandhi som barn (i lekebil) med broren Sanjay Gandhi, moren Indira Gandhi og morfaren Jawaharlal Nehru. Foto fra slutten av 1940-årene.

Artikkelstart

Rajiv Gandhi, indisk politiker fra Kongresspartiet, Indias statsminister fra 1984 til 1989. I 1991 ble han drept av en selvmordsbomber som sympatiserte med Tamiltigrene. Mordet var etter alt å dømme en hevnakt fra tamiler som var misfornøyd med hans inngrep i konflikten på Sri Lanka.

Rajiv Gandhi var sønn av Indira Gandhi og barnebarn av Jawaharlal Nehru, som begge var tidligere indiske statsministere. Han var gift med Sonia Gandhi.

Politisk karrière

Rajiv Gandhi var opprinnelig flygerutdannet og pilot i Indian Airlines. Han kom inn i politikken etter at broren, Sanjay Gandhi (1946–1980), omkom i en flyulykke. Han tok over som statsminister i november 1984 etter at moren Indira Gandhi ble myrdet. Han vant en overveldende seier ved parlamentsvalget samme år.

Rajiv Gandhi satset sterkt på økonomisk liberalisering, og fjernet seg i noen grad fra morens sosiale reformprogram. Gandhi hadde betydelig politisk suksess i årene 1984–1986. 1986 ble han beskyldt for delaktighet i Bofors-affæren (den svenske våpenfabrikkens bestikkelser i forbindelse med våpensalg til India). Han måtte gå av etter valgnederlag i 1989.

Attentatet

Det var ventet at Gandhi kunne ha kommet tilbake som statsminister etter valget i 1991, men under et valgmøte i delstaten Tamil Nadu 21. mai 1991, ble han drept av en selvmordsbomber som sympatiserte med Tamiltigrene. Mordet var etter alt å dømme en hevnakt fra tamiler som var misfornøyd med hans inngrep i konflikten på Sri Lanka.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg