Femårsplan, et statlig planleggingssystem som for et tidsrom av fem år fastlegger alle vesentlige data for utviklingen av næringslivet og som forutsetter at dette er fullstendig statsdirigert. Femårsplanene har vært en sentral del av det planøkonomiske system i de kommunistiske statene. I andre land (bl.a. India og Pakistan) har femårsplanene mer vært rammeplaner for utviklingen av næringslivet.

I Sovjetunionen ble den første femårsplan påbegynt i 1928, og hovedvekten lå på en omfattende utbygging av tungindustrien. De to siste femårsplanene (11. og 12. femårsplan, 1981–85 og 1986–90) hadde høyning av levestandarden som særlig siktepunkt. Omkring 1990 dreide den økonomiske politikken over i markedsøkonomisk retning, og femårsplanene falt bort.

I Kina er det også blitt arbeidet etter femårsplaner. Den niende femårsplan (for perioden 1996–2000) satte opp et mål for økonomisk vekst på 8–9 % per år, samt inneholdt en rekke store utbyggingsprosjekter. Den 10. femårsplanen (perioden 2001–05) hadde litt lavere mål for veksten og større vektlegging av miljøet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.