Femårsplan er et statlig planleggingssystem som for et tidsrom av fem år fastlegger alle vesentlige data for utviklingen av næringslivet. Dette planleggingssystemet forutsetter at næringslivet er fullstendig statsdirigert.

Femårsplanene har vært en sentral del av det planøkonomiske systemet i de kommunistiske statene. I andre land der femårsplaner har vært tatt i bruk (blant annet India og Pakistan) har femårsplanene mer vært rammeplaner for utviklingen av næringslivet.

I Sovjetunionen ble den første femårsplan påbegynt i 1928, og hovedvekten lå på en omfattende utbygging av tungindustrien. De to siste femårsplanene (11. og 12. femårsplan, 1981–1985 og 1986–1990) hadde høyning av levestandarden som særlig siktepunkt. Omkring 1990 dreide den økonomiske politikken over i markedsøkonomisk retning, og femårsplanene falt bort.

I Kina er det også blitt arbeidet etter femårsplaner. Den niende femårsplan (for perioden 1996–2000) satte opp et mål for økonomisk vekst på 8–9 % per år, samt inneholdt en rekke store utbyggingsprosjekter. Den 10. femårsplanen (perioden 2001–2005) hadde litt lavere mål for veksten og større vektlegging av hensyn til miljøet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.