Næringslivet i Norge opplevde gode tider mellom 1660 og 1700. Særlig trelasthandelen var i sterk vekst, I denne næringen var næringsreguleringer viktige. Fra 1688 regulerte sagbruksprivilegiene hvilke sager som fikk lov til å skjære trelast for eksport og hvor mye. Samtidig ble det som ledd i en merkantilistisk handelspolitikk lagt høy toll på mange importvarer. Dette var, sammen med lange avstander og en dårlig lønnet og lite profesjonell tolletat, noe av bakgrunnen for omfattende smugling og korrupsjon.
I Christiania inngikk stedets tollbetjenter og handelsmenn i 1690-årene et hemmelig samarbeid. Staten ble systematisk unndratt for store summer i toll og trelasttiende. Tollbetjentene lot kjøpmenn slippe å betale toll for opptil halvparten av varene de importerte, mot at de fikk bestikkelser. De lot også trelasthandlerne eksportere mer tømmer enn de hadde lov til. Det hele hadde utviklet seg til et system med faste satser for hvor mye som skulle gå til kongen og til tollbetjentene. De fleste kjøpmenn var med på denne ordningen, også Andersen. Og da det begynte å gå rykter om at den lokale kjøpmannen Christen Tobiesen hadde tystet til København stilte Andersen seg i spissen for Christiania-kjøpmennenes mottiltak. Situasjonen tilspisset seg da Tobiesen i 1700 ble utnevnt til tollinspektør.
Trusselen ble møtt ved at Tobiesen ble invitert inn i ordningen og gitt andel av bestikkelsene. Den andre var at Gjord Andersen i 1703 tilbød Kongen å forpakte tollen sønnafjells. Forpaktning av offentlige avgifter var vanlig på denne tiden. Det garanterte staten en viss inntekt og sparte den for utgifter. Det ble dessuten antatt at forpaktere av profitthensyn var mer samvittighetsfulle i tjenesten enn embetsmenn. Med god hjelp fra sine kontakter i København klarte han til slutt å få tildelt forpaktningen og å bli ansatt som generaltollforvalter. Det er liten tvil om at Andersen primært gjorde dette for å beskytte seg og sine standsfeller for uønsket statlig kontroll.
Tobiesen kontret med fortelle ledelsen i Rentekammeret i København alt han visste. Det førte til at Kongen i 1705 sendte opp en inkvisisjonskommisjon til Christiania. Den skulle både undersøke tollsviket og dømme i saker som oppstod som følge av disse undersøkelsene. I løpet av dens forhørene ble det systematiske tollsviket rullet opp. Etter hvert ble også kjøpmenn og skippere i Christiania avhørt. Kongen ga dem straffefritak mot å avsløre alt.
Andersen forsøkte å distansere seg mest mulig fra avsløringene og hevdet at han ikke kjente til det. Det var tollbetjentenes som burde straffes. De på sin side hevdet at han både hadde visst om og deltatt i tollsviket. I løpet av 1706 gjennomførte Inkvisisjonskommisjonen rettssaker mot tollbetjentene, som ble funnet skyldige og straffet hardt. Kommisjonen anslo kronens tap som følge av tollsviket til 100 000 riksdaler.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.