Gjord Andersen, norsk kjøpmann, godseier og embetsmann. Andersen kom som ung til Christiania og ble 1678 gift med den velstående prestedatteren Elisabeth Samuelsdatter Thrane (Trane) (1650-1713). Han drev trelasthandel, sagbruksdrift og skipsrederi, ble stor godseier og var rundt 1700 en av Norges rikeste menn.

Han ble på samme tid toll- og avgiftsforpakter flere forskjellige steder og tjente gode penger. Fra 1703 forpaktet han utførselstollen sønnenfjells i Norge som generaltollforvalter. 

I 1706 ble han tiltalt for slett embetsførsel og tollsvindel, men til tross for at anklagene trolig var riktige, ble han etter en lang rettsprosess til slutt frifunnet. Han ble til og gitt tittelen justisråd og fikk sete i Overhoffretten.

Gjord Andersen betydelige eiendommer. De viktigste var en rekke skogseiendommer, blant dem halvparten av det som senere ble kjent som Nordmarksgodset. Det siste ble tter hans død ble solgt til kjøpmann Peder Grøn i Christiania. Han eide også en lang rekke sagbruk land Drammenselva, Akerselva g Glomma, en reke bygårder, sjøboder og andre eiendommer i Christiania og i en periode eide halve Fossesholm på Eiker.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.