Gjord Andersen, norsk kjøpmann, godseier og embetsmann. Andersen kom som ung til Christiania og ble i 1678 gift med den velstående prestedatteren Elisabeth Samuelsdatter Thrane (Trane) (1650-1713). Han drev trelasthandel, sagbruksdrift og skipsrederi, ble stor godseier og var rundt 1700 en av Norges rikeste menn.

Han ble på samme tid toll- og avgiftsforpakter flere forskjellige steder og tjente gode penger. Fra 1703 forpaktet han utførselstollen sønnenfjells i Norge som generaltollforvalter. 

I 1706 ble han tiltalt for slett embetsførsel og tollsvindel, men til tross for at anklagene trolig var riktige, ble han etter en lang rettsprosess til slutt frifunnet. Han ble til og med gitt tittelen justisråd og fikk sete i Overhoffretten.

Gjord Andersen eide betydelige eiendommer. De viktigste var en rekke skogseiendommer, blant dem halvparten av det som senere ble kjent som Nordmarksgodset. Det siste ble etter hans død solgt til kjøpmann Peder Grøn i Christiania. Han eide også en lang rekke sagbruk langs Drammenselva, Akerselva og Glomma og en rekke bygårder, sjøboder og andre eiendommer i Christiania. I en periode eide han halve Fossesholm i Eiker.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.