Frank Lloyd Wright, amerikansk arkitekt. Han begynte som elev hos Louis Sullivan og fortsatte dennes bestrebelser på å skape en ny og typisk «American style». Hans utvikling fra tradisjonalist til original formgiver ser vi først i en serie villaer i Chicagoforstaden Oak Park, bl.a. hans egen bolig (1890), der peisens sentrale plassering er et fremtredende trekk. I begynnelsen av 1900-tallet utviklet han sine såkalte præriehus som alle er preget av lett valmete, sterkt utkragede tak. Det mest kjente av disse er Robie House (1909). Hans egne hus Taliesin I, II og III, bygd over en lengre periode fra 1911, er en videreføring, et præriehuskompleks som organisk innpasser seg terrenget.

Lloyd Wright støttet seg til det funksjonalistiske prinsipp, men hevdet samtidig at all arkitektur måtte være «organisk» av vesen, kjennetegnet ved gjentagelse av visse formenheter, sin romlige disposisjon og materialvirkninger. Et godt eksempel er kontorbygget Larkin Building i Buffalo (1903–07, nå revet), utformet som et ensemble av monumentale teglvolumer organisert rundt en femetasjes lysgård. Den samtidige Unity Church i Oak Park (1904) og Imperial Hotel i Tokyo (1915–22) kan også nevnes.

I 1930-årene var Lloyd Wright stilistisk influert av modernismen, og fra denne perioden skriver hans kanskje mest kjente arbeid seg, Edgar J. Kaufmann House, bedre kjent som Falling Water (1936–37). Hans neste store arbeid var kontor- og fabrikkbygningen Johnson Wax Building i Racine, Wisconsin (1936–44). Meget kjent er det spiralformede Guggenheim Museum i New York (1956–59).

Han utgav flere bøker, bl.a. An Autobiography (1932).

Lloyd Wright regnes sammen med Le Corbusier og Alvar Aalto til de ledende krefter i sin tids arkitekturutvikling. Hans betydning som arkitekt har likevel ikke blitt fullt ut anerkjent, og den er også blitt overskygget av hans sterke og særegne personlighet og av de myter som er spunnet omkring hans liv.

  • McCarter, Robert: Frank Lloyd Wright, 1997, isbn 0-7148-3148-4, Finn boken
  • Riley, Terence & Peter Reed, red.: Frank Lloyd Wright : architect, 1994, isbn 0-87070-642-x, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.