Trekant

Likebenet, likesidet og rettvinklet trekant.

Av /Store norske leksikon ※.

Trekant er en geometrisk figur som har tre rette sider. Sidene møter hverandre i trekantens tre hjørner. Trekanten er en mangekant.

Faktaboks

Også kjent som
triangel

Summen av vinklene i en trekant er alltid 180 °. Normalen fra et hjørne ned på den motstående siden kalles en høyde, og arealet (flateinnholdet) av en trekant er lik produktet av en side og den tilsvarende høyden, delt på to.

Hvis siden har lengde s og høyden er h, er altså arealet av trekanten lik \(A = \frac{{s\cdot h}}{2} \)

Ulike typer trekanter

  • En likebenet trekant er en trekant der to av sidene er like lange. Den tredje siden kalles grunnlinjen, og de to vinklene som ligger ved grunnlinjen er da like store.
  • En likesidet trekant er en trekant der alle sidene er like lange. Dette kalles også for en regulær trekant. I en likesidet trekant er alle vinklene like store. Det vil si at alle vinklene er 60 °.
  • En rettvinklet trekant er en trekant der en av vinklene er 90 °. I en rettvinklet trekant kalles den lengste siden for hypotenusen, og de andre to sidene kalles kateter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg