Dankmar Adler, født 3. juli 1844, fødested Stadtlengsfeld, Preussen, død 16. april 1900, dødssted Chicago, Illinois, tysk-amerikansk arkitekt og ingeniør. Han åpnet praksis i Chicago i 1871, samme år som den store brannen i Chicago.

I 1879 starter Louis Sullivan å arbeide i firmaet. Han ble partner i 1881. Arkitektfirmaet Adler & Sullivan var det mest toneangivende arkitektfirmaet i arbeidet med Chicagos gjenreisning etter brannen og betydelige vekst frem til krakket i 1893. Louis Sullivan regnes som en av USAs mest innflytelsesrike arkitekter og viktig i utviklingen av modernismen innen arkitekturen. Sullivans mest produktive år var i firmaet Adler & Sullivan.

USAs kanskje mest berømte arkitekt, Frank Lloyd Wright, var også ansatt i Adler & Sullivan, i perioden 1890-93. Han tegnet eneboliger for firmaet, men etter at det ble oppdaget at han tok egne oppdrag ble han bedt om å slutte.

Adler var en av de første moderne akustikerne og tegnet The Central Music Hall i Chicago, som stod ferdig i 1879. Firmaet Adler & Sullivan utviklet seg til å bli anerkjente konserthusarkitekter. Deres akustiske mesterverk er det såkalte Auditorium Building i Chicago fra 1889.

Firmaet Adler & Sullivan ble oppløst i 1895 som følge av krakket og de økonomiske nedgangstidene. Dankmar Adler siste store verk var Temple Isaiah, en jødisk synagoge som stod ferdig i 1898.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.