Dankmar Adler

Faktaboks

Dankmar Adler
Født
3. juli 1844, Stadtlengsfeld i Preussen
Død
16. april 1900, Chicago

Artikkelstart

Dankmar Adler var en tysk-amerikansk arkitekt og ingeniør. Etter å ha studert arkitektur i Detroit åpnet han arkitektpraksis i Chicago i 1871, samme år som den store brannen. Frem til 1879 drev han kontoret i kompaniskap med Edward Burling.

Adler tegnet Chicagos Central Music Hall i (1879). Samme år begynte Louis Sullivan hos ham, og ble opptatt i kompaniskap med Adler i 1881 i firmaet Adler & Sullivan (1881-1895). Adler tegnet deretter børsbygningen i Chicago (1897, revet i 1972). De nevnte byggverkene er fremtredende eksempler på den dengang nye amerikanske stilen som er kalt Chicagoskolen. Adler var også arkitekturskribent og spesialist på akustikk.

Dankmar Adler siste store verk var Temple Isaiah, en jødisk synagoge som sto ferdig i 1898. Av Adlers andre arkitektfaglige arbeider må fremheves boken: 'The Influence of Steel Construction and Plate Glass upon the Development of Modern Style', 1896.

Adler & Sullivan

Arkitektfirmaet Adler & Sullivan var det mest toneangivende arkitektfirmaet i arbeidet med Chicagos gjenreisning etter bybrannen og under den betydelige veksten frem til krakket i 1893. Louis Sullivan regnes som en av USAs mest innflytelsesrike arkitekter og var viktig i utviklingen av modernismen innen arkitekturen. Sullivans mest produktive år var i firmaet Adler & Sullivan.

USAs kanskje mest berømte arkitekt, Frank Lloyd Wright, var også ansatt i Adler & Sullivan, i perioden 1890 til 1893. Han tegnet eneboliger for firmaet, men etter at det ble oppdaget at han også tok egne oppdrag ble han bedt om å slutte.

Adler var en av de første moderne akustikere og tegnet The Central Music Hall i Chicago, som sto ferdig i 1879. Firmaet Adler & Sullivan utviklet seg til å bli anerkjente konserthusarkitekter. Deres akustiske mesterverk er den såkalte Auditorium Building i Chicago fra 1889. Firmaet var ansvarlig også for en rekke andre betydelige byggverk; blant annet Wainwright Building i St. Louis (1891) og Guaranty (Prudential) Building i Buffalo (1895) og fremfor alt varehuset for Carson, Pirie, Scott & Co. i Chicago; alle fremtredende eksempler på Chicagoskolen.

Firmaet Adler & Sullivan ble oppløst i 1895 som følge av krakket og de økonomiske nedgangstidene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg