Dankmar Adler, født 3. juli 1844, fødested Stadtlengsfeld, Preussen, død 16. april 1900, dødssted Chicago, Illinois, tysk-amerikansk arkitekt og ingeniør. Han åpnet praksis i Chicago i 1871, samme år som den store brannen i Chicago.

I 1879 starter Louis Sullivan å arbeide i firmaet. Han ble partner i 1881. Arkitektfirmaet Adler & Sullivan var det mest toneangivende arkitektfirmaet i arbeidet med Chicagos gjenreisning etter brannen og betydelige vekst frem til krakket i 1893. Louis Sullivan regnes som en av USAs mest innflytelsesrike arkitekter og viktig i utviklingen av modernismen innen arkitekturen. Sullivans mest produktive år var i firmaet Adler & Sullivan.

USAs kanskje mest berømte arkitekt, Frank Lloyd Wright, var også ansatt i Adler & Sullivan, i perioden 1890-93. Han tegnet eneboliger for firmaet, men etter at det ble oppdaget at han tok egne oppdrag ble han bedt om å slutte.

Adler var en av de første moderne akustikerne og tegnet The Central Music Hall i Chicago, som stod ferdig i 1879. Firmaet Adler & Sullivan utviklet seg til å bli anerkjente konserthusarkitekter. Deres akustiske mesterverk er det såkalte Auditorium Building i Chicago fra 1889.

Firmaet Adler & Sullivan ble oppløst i 1895 som følge av krakket og de økonomiske nedgangstidene. Dankmar Adler siste store verk var Temple Isaiah, en jødisk synagoge som stod ferdig i 1898.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.