kjøkken

Artikkelstart

Kjøkken er et rom for tilberedning av mat. De nordiske bondestuene hadde i eldre tid ikke eget kjøkken. Matstellet foregikk ved husets eneste ildsted i stuen, mens grovere tilberedning med slakt og lignende skjedde i et eget ildhus.

Faktaboks

Etymologi
av middelnedertysk, fra latin, beslektet med koke

Under mer krevende forhold har kjøkkenet alltid vært utskilt som typisk arbeidsrom, gjerne lagt i kjeller eller egen fløy.

Kjøkkeninnredningen over tid er preget av at ildstedet har utviklet seg fra åre til peis, støpejernskomfyr, gassapparater (fra cirka 1850) og fram til den elektriske komfyren, som ble vanlig fra 1920-årene.

I moderne tid er det foretatt omfattende studier for å gjøre innredningen så hensiktsmessig som mulig (se funksjonalismen). Samtidig har all slags teknisk, velformet utstyr bidratt til å redusere kjøkkenets karakter som plass for grovarbeid.

Dermed er det på nytt blitt vanlig med tett kontakt mellom kjøkkenet og oppholdsrom i huset. I noen få sammenhenger har dette igjen økt behovet for et grovkjøkken.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg