Kjøkken, rom for tilberedning av mat. De nordiske bondestuene hadde i eldre tid ikke eget kjøkken. Matstellet foregikk ved husets eneste ildsted i stuen, mens grovere tilberedning med slakt o.l. skjedde i et eget ildhus.

Under mer krevende forhold har kjøkkenet alltid vært utskilt som typisk arbeidsrom, gjerne lagt i kjeller eller egen fløy.

Kjøkkeninnredningen over tid er preget av at ildstedet har utviklet seg fra åre til peis, støpejernskomfyr, gassapparater (fra ca. 1850) og fram til den elektriske komfyren, som ble vanlig fra 1920-årene.

I moderne tid er det foretatt omfattende studier for å gjøre innredningen så hensiktsmessig som mulig (se funksjonalismen). Samtidig har all slags teknisk, velformet utstyr bidratt til å redusere kjøkkenets karakter som plass for grovarbeid.

Dermed er det på nytt blitt vanlig med tett kontakt mellom kjøkkenet og oppholdsrom i huset. I noen få sammenhenger har dette igjen økt behovet for et grovkjøkken.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.