Førde (tidligere kommune)

Faktaboks

Landareal
553 km²
Innbyggertall
13 092 (2019)
Administrasjonssenter
Førde
Fylke
Vestland (fra 01.01.2020, tidligere Sogn og Fjordane)
Innbyggernavn
førdianar, førdsfjordinge
Målform
nynorsk
Kommunenummer
1432 (fram til 2020)
Høyeste fjell
Grovabreen (1633 moh.)

Kommunevåpen

Mellom to kjøpesentre i Førde sentrum går Skywalk, en gangbro som fungerer som landemerke og byport i tettstedet.
Skywalk
Av .
Av /Store norske leksikon ※.

Førde tettsted var kommunens administrasjonssenter. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
I Movika ligger Sunnfjord Museum, som dekker kommunene som fra 2020 inngår i storkommunen Sunnfjord.
Av /Sogn og Fjordane fylkeskommune.
Lisens: CC BY SA 2.0

Artikkelstart

Førde var en kommune i Sogn og Fjordane fylke. Den ble i 2020 en del av Sunnfjord kommune, etter å ha blitt slått sammen med Gaular, Jølster og Naustdal, og ble samtidig en del av Vestland fylke. Sammenslåingen var en del av en landsomfattende kommunereform.

Førde kommune omfattet landet omkring botnen av Førdefjorden. Fra fjordbotnen med administrasjonssenteret Førde strakk kommunen seg østover Holsendalen og over Rørvikfjell med passhøyde 543 meter over havet. Videre østover finnes Haukedalen, Grovabreen og Jostefonn, som er et utløp av Jostedalsbreen. Holsendalen har avløp mot Førdefjorden ved elva Jølstra, mens Haukedalen har avløp mot Dalsfjorden ved elva Gaula. En annen del av kommunen strakk seg mot nordøst til Kupefjellet 1287 meter over havet og Angedalen. Mellom Angedalen og Haukedalen strekker vestdelen av Jølster med Jølstravatnet seg frem som en kile.

I 1964 ble sørbredden av Førdefjorden overført fra Naustdal, etter dette var kommunens grenser uendrede frem til 2020.

Natur

Førde er omgitt av høye fjell og vakkert naturlandskap.

De nederste delene av Holsendalen har svakt fall, og dalbotnene er brede med skogkledde og dyrkede terrasser av elvegrus og sand. Ved tettstedet Førde er dalen særlig bred, og her er avsatt en mektig øyr.

Oppover i Holsendalen blir dalsidene bratte. Terrenget stiger østover til Grovabreen som er kommunens høyeste punkt på 1636 meter over havet. Berggrunnen i Førde består av gneis som tilhører Gneisregionen.

Bosetning

Bosetningen i den tidligere kommunen er konsentrert til tettstedet og administrasjonssenteret Førde og hoveddalføret opp til Moskog. Førde var i 2017 største by i Sogn og Fjordane med 13 000 innbyggere. Ellers er det jevn bosetning i dalene og noe mer spredt langs fjorden. Folketallet i Førderegionen vokste sterkt de siste tiårene før kommunesammenslåingen.

Næringsliv

Jordbruket i den tidligere kommunen har hovedvekt på et allsidig husdyrbruk. Omtrent halvparten av den produktive skogen er barskog.

Industrien har tradisjonelt vært knyttet til jordbruket med meieri, slakteri, mølle og ullvarefabrikk. Ved kommunesammenslåingen var produksjon av næringsmidler, verkstedprodukter, grafiske produkter, betongvarer og trevarer viktigst.

Offentlig og privat tjenesteyting hadde ved kommunesammenslåingen den største andelen av kommunens sysselsatte. Kommunen hadde betydelig turisttrafikk.

Den tidligere kommunen har kraftresurser som bare i liten grad er utbygd, og Førde var derfor en liten kraftkommune, med en gjennomsnittlig årsproduksjon på 149 gigawattimer (GWh) i 2016. Det var ved kommunesammenslåingen 19 kraftverk hvorav høyeste fallhøyde er 81 meter. Gaula (se Gaularvassdraget) er varig vernet mot vassdragsutbygging.

Administrativ inndeling og offentlige institusjoner

På sørsiden av elva Jølstra, tvers overfor Førde sentrum, ligger Førde rådhus, som stod ferdig i 2013.
Nordplan AS.

Førde hørte til Vest politidistrikt, Fjordane tingrett og Gulating lagmannsrett.

Kommunen var med i regionrådet Samarbeidsforum i Sunnfjord sammen med Flora, Gaular, Jølster og Naustdal.

Førde kommune tilsvarer de to soknene Førde og Holsen/Haukedalen i Sunnfjord prosti (Bjørgvin bispedømme) i Den norske kirke.

Mot slutten av 1800-tallet hørte Førde til Sønd- og Nordfjord fogderi i Nordre Bergenhus amt.

Delområder og grunnkretser i Førde

For statistiske formål var Førde kommune (per 2016) inndelt i tre delområder med til sammen 26 grunnkretser:

  • Førde aust: Haukedalen, Holsen, Mo/Åsen, Sunde/Kussli, Sundsdalen
  • Førde vest: Ervik, Kråkenes, Ulltang, Øvre Steinen, Halbrend/Steiene, Halbrendsholten, Ytre Hafstad, Førde sentrum, Hafstad, Bruland, Slåttebakkane, Reset
  • Førde nord: Angedal, Furebø, Vie, Hjelle/Vie/Tefre, Grovene/Flata, Tåene/Presteholten, Haugum/Hundvebakke, Bergum/Hornnes, Erdal

Kommunevåpenet

Kommunevåpenet, som ble godkjent 1990, hadde tre sølv plogjern, to over en, mot en rød bakgrunn. Våpenet symboliserte jordbruk, vekst og utvikling.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Djupedal, Torkjell: Førde : kulturhistorisk vegvisar, 1998.
  • Førsund, Finn Borgen: Førde bygdebok : gardssoge og soga om folket, 1990-92, 2 bind.
  • Tyssen, Asbjørn: Hundre år i Førde : ei biletreise 1860-1960, 2001.

Kommentarer (1)

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg