Førdefjorden

Førde tettsted ved utløpet av Jølstra i Førdefjorden var den tidligere Førde kommunes administrasjonssenter. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Førdefjorden er en fjord i Vestland fylke, den lengste av fjordene i Sunnfjord. Den er 36 kilometer lang innenfor Svortevik.

Faktaboks

Også kjent som

Sunnfjord, Sunnfjorden

Førdefjorden er trang og har et kroket løp. Utenfor Svortevik deler den seg i Brufjorden og Stavfjorden, som går på henholdsvis nord- og sørsiden av Svanøy. Elvene Jølstra og Nausta munner ut på nordsiden av fjorden.

Fylkesvei 611 går langs nordsiden av fjorden. På sørsiden går Fylkesvei 609 Askvoll–Førde. Fra Naustdal tar riksvei 5 av fra fjorden mot Florø.

Det er tettest bosetning på nordsiden, der tettstedet Naustdal ligger ved utløpet av Nausta. Sørsiden av fjorden er bratt med fjelltopper over 1200 meter over havet. Nord for breen Blåfonna ligger grendene Helle og Frammarsvik. Innerst i fjorden ligger tettstedet Førde ved munningen av Jølstra.

Førdefjorden er nasjonal laksefjord der de lokale havbruksbedriftene omsetter for 400 millioner kroner i året.

Gruvekonflikt

Nordic Mining fikk tillatelse til å utvinne rutil fra Engebøfjellet og deponere gruveavfallet i Førdefjorden i 2016. Sjødeponi av gruveavfall ved Naustdal har skapt debatt omkring følgene for livet i fjorden.

Førdefjorden er også navn på den sørligste del av Breimsvatnet i Gloppen og Jølster kommuner.

Kart

Førdefjorden
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg