Drammensvassdraget

Artikkelstart

Drammensvassdraget er vassdraget som munner ut i Drammen, innerst i Drammensfjorden. Det består av Randsfjordvassdraget med hovedtilløpene Etna og Dokka, Begna/Ådalselva fra Valdres, Hallingdalsvassdraget med Hallingdalselva/Snarumselva, Simoa fra Eggedal–Sigdal og Vestfosselva fra Eikeren og nordre del av Vestfold. Drammenselva (Dramselva) er det vanlige navn på elvestrekningen fra Tyrifjorden til utløpet i Drammensfjorden. Snarumselva, Simoa og Vestfosselva tas opp nedenfor Tyrifjorden. Vassdraget ligger i Viken og Innlandet fylker, en liten del også i Vestfold og Telemark fylke.

Drammensvassdragets nedbørfelt er drøyt 17 000 km2 og regnet som landets tredje største etter nedslagsfelt. Vassdragets største lengde er 308 km, og den er med det landets femte lengste vassdrag. I alle Drammensvassdragets hovedelver finnes større sjøer, størst er Randsfjorden og Tyrifjorden, Norges henholdsvis fjerde og femte største innsjø.

I Drammensvassdraget er det per 2019 utbygd i alt 117 verk med en samlet maskininstallasjon på 2002 MW og en midlere årsproduksjon på 8318 GWh. Det største enkeltverket etter maskininstallasjon er Nes i Hallingdalselva med en maskininstallasjon på 250 MW og en midlere årsproduksjon på 1493 GWh. Andre kraftverk med en maskininstallasjon på over 30 MW finner en lenger oppe i Hallingdal (Ustekveikja, Usta, Hol I–III og Hemsil I–II), i Snarumselva nedenfor Krøderen (Ramfoss), i Valdres (Åbjøra, Bagn, Lomen og Ylja), i Land (Torpa og Dokka), på Ringerike (Hønefossen) og i Drammenselva nedenfor Tyrifjorden (Kaggefoss, Embretsfoss og Gravfoss I–II).

Drammensvassdraget var helt frem til 1970 blant landets viktigste fløtningsvassdrag. Drammenselva er farbar for lektere og slepebåter opp til Hokksund.

Drammenselva er en god lakseelv til tross for at vassdraget har vært infisert med gyrodactylusparasitten. I 2019 var den etter Numedalslågen den beste lakseelva sør for Trøndelag etter oppfisket kvantum (10,6 tonn samlet fangst hvorav 10,5 tonn laks). I landet som helhet var Drammenselva dette året nr. åtte blant lakseelvene etter oppfisket kvantum.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg