Drammensvassdraget, omfatter Randsfjordvassdraget med hovedtilløpene Etna og Dokka, Begna/Ådalselv fra Valdres, Hallingdalsvassdraget med Hallingdalselva/Snarumselva, Simoa fra Eggedal–Sigdal og Vestfosselva fra Eikeren og nordre del av Vestfold. Drammenselva (Dramselva) er det vanlige navn på elvestrekningen fra Tyrifjorden til utløpet i Drammensfjorden. Snarumselva, Simoa og Vestfosselva tas opp nedenfor Tyrifjorden. Vassdraget ligger i Buskerud og Oppland fylker, en liten del også i Vestfold.

Drammensvassdragets nedbørfelt er drøyt 17 000 km2 og regnet som landets 3. største etter nedslagsfelt. Elvas største lengde er 308 km, og den er med det landets 5. lengste elv. I alle Drammensvassdragets hovedelver finnes større sjøer, størst er Randsfjorden og Tyrifjorden, Norges henholdsvis 4. og 5. største innsjø.

I Drammensvassdraget er det per 2012 utbygd i alt 79 verk med en samlet maskininstallasjon på 1863 MW og med en midlere årsproduksjon på 8032 GWh. De største kraftverkene etter maskininstallasjon er Nes, Usta, Torpa, Hol- og Hemsilverkene. En stor del av vannkraftpotensialet i Hallingdal (Hallingdalselva med sideelver) er bygd ut, og om lag halvparten av dette eies av E-CO Energi (tid. Oslo Energi).

Drammensvassdraget var gjennom lange tider et av de viktigste fløtningsvassdragene i landet. Drammenselva er farbar for lektere og slepebåter opp til Hokksund.

Drammenselva er en god lakseelv til tross for at vassdraget har vært infisert med gyrodactylusparasitten. I 2013 var den nr. 9 av landets vassdrag etter oppfisket laks (8,4 tonn laks med en  gjennomsnittsstørrelse på 4,9 kg).

Forfatter av denne artikkelen

Artikkelen ble sist oppdatert 05.10.2014

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Fagansvarlig for Buskerud

Geir Thorsnæs

Fagansvarlig har ansvar for å:

  • Vurdere endringsforslag fra leserne
  • Svare på spørsmål i kommentarfeltet
  • Skrive nye artikler
  • Forvalte og oppdatere gamle artikler

Vil du bli fagansvarlig?

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.