Land brukes som fellesnavn på bygdene og skogområdene omkring nordre del av Randsfjorden og nordover mot Valdres og Vestre Gausdal i Innlandet fylke. Land er administrativt delt i kommunene Nordre Land og Søndre Land; i alt 1683 kvadratkilometer med 12 294 innbyggere (2019). Land utgjør sammen med Hadeland et tingrettsdistrikt og et prosti.

Fylkesveg 33 og 34 fører gjennom distriktet. Det meste av bosetningen finnes langs Randsfjorden og i de to hoveddalene som munner ut i nordenden. Der de to dalene møtes, ligger det største tettstedet, Dokka, administrasjonssenter i Nordre Land, med betydelig industri. Også Hov, administrasjonssenter i Søndre Land har atskillig industri.

Land ble opprettet som én kommune i 1837, men ble allerede i 1847 delt i Søndre Land og Nordre Land. Disse ble i 1914 ytterligere delt, Nordre Land i Torpa og Nordre Land, Søndre Land i Fluberg og Søndre Land. De nåværende kommunene ble opprettet i 1962.

Språk

«Landingsmålet» hører til de vestligste opplandsmål og ligner særlig totenmål. Det skiller seg fra valdresmål ved å beholde -r i presens av svake verb og i ubestemt flertall av substantiver. Fra hadelandsmål skiller det seg ved å ha kv (ikke gv) i framlyd av ord (kvit, kvass). Landingsmålet har palatalisering (bare i hovedstaving), mens hadelandsmålet bare har rester. Videre har landingsmålet r-løs form i presens av sterke verb, der hadelandsmålet beholder r-en. I Søndre Land mangler delvis dativ, mens hele Nordre Land har det.

Navnet er et norrønt ord, sjelden brukt usammensatt som bygdenavn; opprinnelig bare brukt om Søndre Land.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Kolsrud, Oluf m.fl.: Boka om Land, 1948-, 14 b., isbn 82-91525-09-9

Kommentarer (2)

skrev Ellie Mäkelä

"Fra hadelandsmål skiller det seg ved å ha kv (ikke gv) ved palatalisering (bare i hovedstaving), mens hadelandsmålet bare har rester, og ved r-løs form i presens av sterke verb." Denne settningen er veldig lang, og uforståelig. Hva menes i denne settningen?

svarte Martin Skjekkeland

Hei Markus! Det er rett som du skriv. Det har falle ut fleire ord i teksten, slik at han er uforståeleg! Eg har nå retta opp feila, og sendt inn den retta versjonen. Mange takk! Martin Skjekkeland

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg