Slepebåt

Slepebåt. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Slepebåt er båt eller skip som hovedsakelig benyttes til tauing. Størrelsen varierer fra små båter med 20 hestekrefters motor beregnet for tømmersleping i innsjøer, til havgående offshorefartøy med motorkraft på over 30 000 hestekrefter for tauing av skip, boreplattformer, flytedokker og større maritime konstruksjoner og som også brukes til ankerhåndtering på flytende boreplattformer.

Faktaboks

Også kjent som

Taubåt, bukserbåt

Slepekraften per hestekraft motorytelse er normalt mellom 10 og 20 kilo. For at båten skal kunne svinge fritt under tauing, må festet for sleperen sitte godt foran roret, og så lavt som mulig på grunn av stabiliteten. Slepebåter er uten overbygg akterut for at slepetrossen skal kunne bevege seg fritt. Det brukes i økende grad Voith-Schneider-propell eller propell i en svingbar dyse for bedre manøvrerbarhet på slepebåter.

Store slepebåter har kraftig tauevinsj og ofte utstyr for ankerhåndtering, bergingsoperasjoner, isbryting og brannslokking. Slepebåter som brukes i olje- og gassindustrien til flytting av boreplattformer og ankerhåndtering har betegnelsen AHT (anchor handling tug) eller AHTS (anchor handling tug supply). Fartøyene i den siste kategorien har også muligheter til å ta med forsyninger ut til plattformene som dekkslast eller flytende last i tanker under dekk.

En skyvende slepebåt er et fartøy med store stålplater i baugen. Isteden for å slepe flytende innretninger som ikke selv kan skape fremdrift, skyver slepebåten dem.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

slepebåt

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg