Faktaboks

Krøderen
Etymologi
fra norrønt Krø´ðir, har sammenheng med sjøens krokete form, kanskje til roten i nynorsk kryl, ‘pukkel’, jamfør Krødsherad kommune.
Krøderen innsjø

Krøderen er en innsjø i Krødsherad og Flå kommuner, i Buskerud fylke. Innsjøen er en del av Hallingdalsvassdraget. Den er 43,9 kvadratkilometer og ligger 130–132 meter over havet. Sjøens lengde er cirka 40 kilometer, bredden 0,5–1,5 kilometer og største dyp er 119 meter. Hallingdalselva renner ut i Krøderen i nord, og den har avløp ved Snarumselva, bielv til Drammenselva, i sør.

Ved Noresund er Krøderen bare cirka 200 meter bred, og fylkesvei 2896 går på bro over sundet. Rundt innsjøen er det stort sett bratte, men til dels tettbodde, veldyrkede lier på begge sider. I vest reiser Norefjellsmassivet seg fra bredden av sjøen. Fylkesvei 280 går langs østsiden av innsjøen fra tettstedet Krøderen til Ørgenvika, der den møter riksvei 7 som fortsetter nordover. Langs østsiden av innsjøen går også Bergensbanen fra munningen av Haverstingtunnelen (fra Soknadalen) til Gulsvik ved nordenden av sjøen. Langs vestsiden av Krøderen går fylkesvei 2894 og 2896 fra tettstedet Krøderen til Ringnes.

Det var dampskipstrafikk på Krøderen fra 1861 til Bergensbanen åpnet i 1909. På det meste gikk det fire båter i fast trafikk på sjøen. Båttrafikken ble redusert til én båt etter åpningen av jernbanen og helt avviklet i 1925. Fra 2017 går rutebåten M/S Kryllingen i trafikk på innsjøen om sommeren.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg