Krøderen (innsjø)

Artikkelstart

Krøderen er en innsjø i Krødsherad og Flå kommuner, i Viken fylke, tidligere Buskerud. Innsjøen er en del av Hallingdalsvassdraget. Den er 42,8 km2 og ligger 130–132 moh. Sjøens lengde er ca. 40 km, bredden 0,5–1,5 km og største dyp er 119 m. Hallingdalselva renner ut i Krøderen i nord, og den har avløp ved Snarumselva, bielv til Drammenselva, i sør.

Faktaboks

Etymologi

franorrønt Krø´ðir, har sammenheng med sjøens krokete form, kanskje til roten i nynorsk kryl, 'pukkel', jamfør Krødsherad kommune.

Ved Noresund er Krøderen bare ca. 200 m bred og fylkesvei 2896 går på bro over sundet. Rundt innsjøen er det stort sett bratte, men til dels tettbodde, veldyrkede lier på begge sider. I vest reiser Norefjellsmassivet seg fra bredden av sjøen. Fylkesvei 280 går langs østsiden av innsjøen fra tettstedet Krøderen til Ørgenvika der den møter riksvei 7 som fortsetter nordover. Langs østsiden av innsjøen går også Bergensbanen fra munningen av Haverstingtunnelen (fra Soknadalen) til Gulsvik ved nordenden av sjøen. Langs vestsiden av Krøderen går fylkesvei 2894 og 2896 fra tettstedet Krøderen til Ringnes.

Det var dampskipstrafikk på Krøderen fra 1861 til Bergensbanen åpnet i 1909, men etter dette forsvant trafikkgrunnlaget. Fra 2017 går rutebåten M/S Kryllingen i trafikk på innsjøen om sommeren.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg