Numedalslågen

Ved Kvelde i Larvik går Numedalslågen i store slynger over en vid elveslette.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Numedalslågen er en elv som har sine øverste kilder sentralt på Hardangervidda i Vestland fylke og renner gjennom Numedal/Lågendalen i fylkene Viken og Vestfold og Telemark og munner ut i Skagerrak (Larviksfjorden) like øst for bysenteret i Larvik. Den er 356 kilometer lang og etter Glomma den lengste elva i Sør-Norge.

Elvas øverste kilder ligger i Låghellerskaret i Eidfjord kommune, rundt 1405 meter over havet. Herfra renner en bekk sørøstover, og denne opptar en rekke sidebekker før den når Heisantjørna (1244 meter over havet), som utgjør den nordvestre delen av Nordmannslågen. Noe nedenfor utløpet av Nordmannslågen renner elva inn i Nore og Uvdal kommune og til Bjornesfjorden (1223 meter over havet). Herfra har Lågen et nordøstlig løp til Dagali og munner så ut i Pålsbufjorden (749–726 meter over havet); på denne strekningen danner elva en rekke sjøer. Til Pålsbufjorden renner også Skurdalselvi, som kommer fra fjelltraktene mot Ustedalen i nordvest.

Nedenfor Pålsbufjorden danner Lågen flere sjøer: Tunnhovdfjorden (734–716 meter over havet), Norefjorden/Frygnefjorden (265 meter over havet) og Kravikfjorden (262 meter over havet). I tettstedet og kommunesenteret Rødberg, som ligger mellom Tunnhovdfjorden og Norefjorden, opptar Lågen det betydelige tilløpet Uvdalselva (Uvdalsåe) fra vest.

Numedalslågen er i betydelig grad utbygd til kraftformål, særlig i øvre delen. Det er bygd ut i alt 26 store og små enkeltverk i elva og dens tilløp med en samlet maskininstallasjon på 494 MW og med en midlere årsproduksjon på 1827 GWh (2019), se Numedalsvassdraget.

Numedalslågen var tidligere et viktig tømmerfløtingsvassdrag med opptil 150 000 kubikkmeter tømmer per år. Tømmeret fraktes nå stort sett på vei. Nedre del av elven er fiskerik og er den viktigste lakseelven sør for Trøndelag etter oppfisket kvantum (i alt 20,7 tonn hvorav 20,4 tonn laks i 2019). I forbindelse med utbyggingen av kraftstasjoner i de lave fallene i nedre del er det bygd flere laksetrapper.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bergstøl, Tore: Numedalslågens historie, 1964
  • Tråen, Even, Tor Bjørvik & Sølver Sjulstad: Livet langs Numedalslågen, 2001, isbn 82-996056-0-1

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg