Embretsfoss kraftverk

Embretsfoss kraftverk er to elvekraftverk ved Åmot i Modum kommune, Buskerud. Kraftverkene ligger i Drammensvassdraget.

Embretsfoss kraftverk utnytter vann fra Tyrifjorden, Krøderen, samt Begna og Randsfjorden/Dokkavassdragene. Inntaksdammen er en lukedam med to luker; én sektorluke og én klappeluke. Fallhøyden er 16,3 meter.

Embretsfoss 4, en komplett ny kraftstasjon som ble satt i drift i 2013. Den består av et kaplan-aggregat og ny dam med to nye flomluker. Den nye kraftstasjonen erstattet den gamle Embretsfoss 2 som nå er lagt ned. Embretsfoss 3 ble satt i drift i 1954 med en Kaplan rørturbin med ytelse 18,5 MW. Denne stasjonen fungerer i dag som flomkraftverk.

Total årsproduksjonen i dagens Embretsfoss kraftverk er 335 GWh og installert effekt er 52,5 MW i Embretsfoss 4 og 18,5 MW i Embretsfoss 3.

De gamle kraftstasjonene

Embretsfoss 2 ble satt i drift i 1921 med 3 stk. horisontale francisturbiner med til sammen en ytelse på 9 MW. Denne erstattet da Embretsfoss I, som var et likestrøms-kraftverk som kom i drift allerede i 1916 og forsynte den første papirfabrikken som lå ved fossen.

Embretsfoss 2 ble i sin tid bygd av Norske Skog (Follum Fabrikker), men dagens Embretsfoss kraftverker eies av Glitre Energi og E-CO Energi, med 50 prosent hver.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg