Faktaboks

Etna
Region
Innlandet
Lengde
106 km
Kilde
Skaget
Munning
Dokka
Sideelver

Rotvolla, Dalselvi

Etna
Etna ved Hølafossen i Etnedal.
Av .
Lisens: CC BY NC 2.0

Etna er en elv i Valdres, Innlandet fylke. Samlet lengde er 106 kilometer, nedbørfelt sammen med Dokka er 2052 kvadratkilometer. Etna er varig vernet mot kraftutbygging.

Etna har sine kilder oppunder Skaget (1686 meter over havet) sør for Vinstervatnet og renner i sørøstlig retning gjennom kommunene Øystre Slidre og Nord-Aurdal og senere Etnedal, går deretter i østlig retning gjennom Nordre Land, forener seg med Dokka og faller ut i Randsfjordens nordvestende. Den mottar flere tilløp, således Nisa fra Tansbergfjorden, Folda fra Fullsenn, Rotvolla fra Røssjø og Dalselva fra Steinsetfjorden.

Navnet kommer trolig av det samme som elvenavnet Atna.

Vern

I forbindelse med planene for utbygging av Etna-Dokka var det foreslått omfattende utbyggingsplaner for Etna, som blant annet ville medføre neddemming av både kulturlandskapet ved Etnsenn og de verneverdige våtmarksområdene ved Rosjøen/Rotvollfjorden, samt overføring av vannet til Dokkfløyvatn. Til sammen ville dette gi rundt 220 gigawattimer (GWh), til dels svært dyr kraft. På tross av at regjeringen gikk inn for utbygging, ble Etna unndratt konsesjon av Stortinget i 1985, mens Dokka ble utbygd. Etna ble varig vernet i Verneplan IV for vassdrag i 1993.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg