Pedro Pablo Kuczynski

Faktaboks

Pedro Pablo Kuczynski
Født
1938

Pedro Pablo Kuczynski var president i Peru fra 2016 til 2018, da han måtte gå av under press om avsettelse fra kongressen. I 2019 ble han arrestert, mistenkt for korrupsjon.

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Pedro Pablo Kuczynski er en peruansk økonom og politiker, som var Perus president fra juli 2016 til han gikk av under press fra nasjonalforsamlingen i mars 2018. I april 2019 ble han arrestert og satt i husarrest, mistenkt som delaktig i den omfattende korrupsjonsskandalen rundt det brasilianske selskapet Odebrecht.

Bakgrunn

Pedro Pablo Kuczynski ble født i Peru, men faren var en tysk lege av jødisk-polsk opphav og moren var fransk-sveitsisk. Han tok utdannelse ved Oxford i Storbritannia og Princeton i USA. Han holdt deretter ledende stillinger i Verdensbanken og innen internasjonal industri og finansnæring. Kuczynski anses å ha bidratt vesentlig til planene om en vekst- og reformpolitikk for Latin-Amerika, og til at Peru fremstår blant landene med sterkest økonomisk vekst i regionen.

Politisk karriere

Kuczynski var energi- og gruveminister i Peru fra 1980 til 1982 og president i Latin America Enterprise Fund fra 1994 til 2001. Han var finansminister fra 2001 til 2002, og statsminister fra 2004 til 2005 i president Alejandro Toledos regjering. I 2011 stilte han til presidentvalg for den kristendemokratiske/sentrum-høyre-koalisjonen Alianza por el Gran Cambio, og ble nummer tre. I 2016 stilte han igjen til valg for sitt eget nystiftede parti Peruanos Por el Kambio (PKK), og vant knepent foran Keiko Fujimori. 28. juli 2016 tiltrådte han som Perus 60. president.

President

President Kuczynski fikk en vanskelig oppgave, i og med at partiet hans ikke hadde flertall i kongressen. I bytte mot støtte fra en fraksjon fra partiet Fuerza Popular i en mistillitsvotering i desember 2017, besluttet presidenten julaften 2017 å benåde den fengslede eks-diktatoren Alberto Fujimori, på humanitært grunnlag. Fraksjonen var ledet av kongressrepresentant Kenji Fujimori. Alberto Fujimori ble satt fri og gjenforent med familien.

Den politiske uroen som oppstod ledet frem til ett nytt avsettelsesforslag mot Kuczynskis regjering, støttet blant annet av Fuerza Populars ledelse. Forslaget kom aldri opp til votering da presidenten selv gikk av kvelden før da det ble avslørt at han hadde tilbudt prosjektstøtte i bytte for støtte i kongressens avstemming om avsettelse. Visepresidenten Martín Vizcarra tok over presidentembetet 23. mars 2018.

Kuczynski har som en rekke andre ledende politikere i Peru blitt dratt inn i den omfattende korrupsjonsskandalen rundt det brasilianske selskapet Odebrecht, som fikk en rekke offentlige kontrakter i Peru. 19. april 2019 ble Kuczynski varetektsfengslet for opptil tre år mens etterforskningen pågår, men tiltaket ble omgjort få dager senere til husarrest av hensyn til hans helsetilstand.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg