Túpac Amaru-bevegelsen, kjent som MRTA, var en venstreorientert geriljagruppe som var aktiv i Peru fra 1984 til 1997. Bevegelsen har navn etter Túpac Amaru 2, som ledet det siste store opprøret mot Spania på 1700-tallet.

Faktaboks

Uttale
tˈúpac amˈaru-bevegelsen
Også kjent som

Movimiento Revolucionario Túpac Amaru (MRTA)

MRTA avviste det sivile regimet som ble etablert i 1980, og ville skape et sosialistisk samfunn gjennom væpnet revolusjon. For å finansiere de militære aktivitetene ble det dannet et omfattende nettverk for kidnappinger, der fremtredende forretningsfolk ble holdt fanget mens det ble forhandlet om løsepenger.

På begynnelsen av 1990-tallet led organisasjonen alvorlige militære tilbakeslag. I et forsøk på å frigjøre fengslede medlemmer holdt MRTA 72 personer som gisler i 126 døgn i den japanske ambassaden i Lima, fra desember 1996 til april 1997. De 14 gisseltagerne (samt ett gissel og to politifolk) ble drept i en befrielsesaksjon gjennomført av peruanske spesialstyrker. Også geriljagruppens daværende leder, Néstor Cerpa Cartolini, ble drept.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg