Kidnapping er bortføring av mennesker for å få løsepenger, krav oppfylt eller for å skape terror.

Faktaboks

Etymologi
engelsk ‘barnerov’
Også kjent som

bortføring

Økonomisk utpressing

Kidnapping har lenge blitt benyttet som metode for å presse til seg penger, og en rekke slike saker har vakt oppsikt verden over, for eksempel Lindbergh-saken i 1932.

I de senere år er det blitt vanlig med en form for kidnapping som er over på kort tid, gjerne i løpet av noen få timer, og som går under navnet ekspress-kidnapping. Offeret blir bortført for eksempel i bil og kjørt til nærmeste minibank og tvunget til å ta ut penger. Formen sies å ha oppstått i Brasil og har spredd seg over hele verden.

Politisk utpressing

Siden 1960-årene har revolusjonære grupper og terrorister i flere land tatt i bruk kidnapping som en vanlig del av sin politiske virksomhet. I en rekke tilfeller har slike grupper bortført helt sakesløse personer, for eksempel fremmede staters diplomatiske representanter i vedkommende land, dels for å få arresterte partifeller frigitt, dels som ren pengeutpressing. Særlig oppsikt vakte De røde brigaders bortførelse av og drap på den italienske politiker Aldo Moro i 1978.

Det forekommer at et lands myndigheter gir etter for kidnapperes krav og lar frigitte arrestanter fly sammen med kidnapperne til en stat som er villig til å ta imot. Slik ettergivenhet praktiseres i mindre grad nå enn før.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg