Faktaboks

Lysende sti

spansk: Sendero Luminoso

fullt navn: Partido Comunista del Perú – Sendero Luminoso (PCP-SL) ('Perus kommunistiske parti – Lysende sti').

Lysende sti
Selv om geriljaen Lysende sti stort sett ble bekjempet på 1990-tallet, fortsatte enkelte små celler kampen for et kommunistisk Peru fra sine skjulesteder i jungelen. Her står geriljasoldater oppstilt foran en av Lysende stis ledere, Florindo Eleuterio Flores-Hala, også kjent som «Kamerat Artemio», i Huallaga-dalen i Amazonas i desember 2011. Tre måneder etter ble kommandanten såret i kamp og arrestert, og deretter dømt til livstid i fengsel for alvorlig terrorisme, narkotikahandel og hvitvasking av penger.
Av /NTB Scanpix.

Lysende sti, på spansk Sendero Luminoso,var en kommunistisk geriljaorganisasjon i Peru som var aktiv på 1980- og 1990-tallet. Organisasjonen ble grunnlagt og ledet av Abimael Guzmán Reinoso, som ble arrestert i 1992 og senere dømt til livstid for terrorisme og drap, og døde i fengsel 2021. Lysende stis voldelige aksjoner mot sivile og den peruanske staten utløste en blodig konflikt som tok livet av minst 70 000 mennesker.

Den væpnede konflikten i Peru, utløst av Lysende stis voldelige aksjoner, er trolig det mest dramatiske kapittelet i landets moderne historie. I Peru defineres og anses Lysende sti som en terrororganisasjon.

Bakgrunn, opphav og ideologi

Lysende sti ble stiftet på slutten av 1960-tallet under navnet Partido Comunista del Perú – Sendero Luminoso (PCP-SL) ('Perus kommunistiske parti – Lysende sti'). Organisasjonen hadde en marxistisk-leninistisk ideologi og en totalitær, maoistisk profil, basert på tanker av den peruanske venstreideologen José Carlos Mariategui. Grunnleggeren Abimael Guzmán Reinoso underviste i filosofi ved Universidad Nacional San Cristobal de Huamanga (UNSCH) i Ayacucho i høylandet av Peru.

Gjennom en rekke politiske splittelser blant kommunistiske partier i Peru på 1960- og 1970-tallet utviklet Guzmán og støttespillerne hans en analyse av det peruanske samfunnet som de mente ga behov for «væpnet kamp» (lucha armada) og revolusjon, samt en ideologi som bar preg av en totalitarianisme og fundamentalisme. På 1970-tallet gjennomgikk Peru omfattende forandringer, med blant annet jordreform. Lysende sti avsto fra å delta i de store sosiale mobiliseringene som fant sted på denne tiden, men valgte i stedet å rendyrke partiets ideologi med radikalisering av eksisterende medlemmer og rekruttering av nye, særlig blant studenter og ungdom på landsbygda.

Væpnet kamp: Krig med myndighetene

Lysende sti startet sin væpnede kamp mot den peruanske staten 17. mai 1980, ved et angrep på et valglokale i landsbyen Chuschi, i Ayacucho-regionen. Flere aksjoner fulgte, både i denne og i andre regioner. Organisasjonen malte oppfordringer til opprør og væpnet kamp på husvegger og i gater, etter hvert også i hovedstaden Lima, og gjennomførte blant annet bombeangrep på offentlige bygninger, kraftanlegg og politistasjoner. Myndighetene svarte først på angrepene ved bruk av politistyrker. Da militæret ble satt inn i kampen tidlig i 1983, var krigen mellom Lysende sti og den peruanske staten et faktum.

Geriljaens herjinger og den resulterende væpnede konflikten i 1980- og 1990-årene krevde rundt 70 000 dødsofre. Ifølge den peruanske sannhetskommisjonens rapport, begikk Lysende sti alvorlige menneskerettighetsbrudd som anses som forbrytelser mot menneskeheten. Kommisjonen holder Lysende sti ansvarlig for rundt 54 prosent av konfliktens dødsofre.

Ledelse og oppslutning

Abimael Guzman
Grunnleggeren av Lysende sti-geriljaen, Abimael Guzman, ble arrestert av myndighetene i 1992, og senere i en rekke rettssaker dømt til livsvarig fengsel for terrorisme og forræderi. Den tidligere filosofiprofessoren gikk under jorda på 1970-tallet for å danne den maoistiske geriljaen som startet sin væpnede kamp mot Perus myndigheter 17. mai 1980.
Av /NTB Scanpix.

Lysende stis leder Abimael Guzmán ble arrestert i en enebolig i Lima i september 1992 etter intenst etterretningsarbeid. Det samme ble partiets øvrige øverste ledere, deriblant nestleder Elena Iparraguirre Revoredo. Arrestasjonen hadde avgjørende betydning i statens kamp for å ta knekken på Lysende sti, og Guzmán ble av en militærdomstol kort tid etter arrestasjonen dømt til livstid i fengsel. I 2006 dømte også en sivil domstol ham for terrorisme og drap, og livstidsdommen ble bekreftet. Abimael Guzmán døde i fengsel i Lima i september 2021.

Organisasjonen klarte ikke erstatte Guzmáns ledelse, og gjenværende ledere ble fordrevet til utkantstrøkene i Ayacucho, Junín og Cuzco. Disse ble også etter hvert arrestert, og Lysende sti har mistet det meste av sin slagkraft. I dag finnes det enkelte grupper eller «celler» av militante som kalles «remanentes de Sendero Luminoso» ('rester'), men det dreier seg mer om kriminelle, væpnede grupper som driver narkotikahandel og ønsker å sikre områder for ulovlig virksomhet enn ideologisk baserte geriljagrupper med riksdekkende, politiske motiver.

Det er vanskelig å fastslå med sikkerhet hvor mange medlemmer Lysende sti til enhver tid hadde. Ifølge sannhetskommisjonens rapport hadde organisasjonen cirka 520 militante medlemmer og sympatisører i 1980 og cirka 2700 medlemmer rundt 1990. Et ukjent antall av disse oppga våpnene sine i en amnestiprosess tidlig på 1990-tallet, og flere sitter i fengsel.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg