Storband
BBC Big Band, Town Hall Birmingham, 2012
Av .

Storband er et jazz- eller danseorkester med trompet-, trombone- og saksofonseksjon, samt rytmeseksjon på tre eller fire instrumenter: trommer, bass (kontrabass eller el-bass), piano/keyboard, eventuelt akustisk eller elektrisk gitar).

Faktaboks

Også kjent som

engelsk big band, jazz orchestra

I 1920- og 1930-årene kunne det bestå av 10–12 musikere, med minst tre brass og tre saksofoner. Dette har opp til vår tid økt til cirka 16–20 musikere, med fire eller fem trompeter, fem saksofoner, tre eller fire tromboner samt rytmeseksjon på tre til seks instrumenter. Det er ikke uvanlig at en eller flere av saksofonistene også spiller fløyte eller ulike klarinettinstrumenter, og messingblås-seksjonen utvides iblant med instrumenter som valthorn og/eller tuba.

Noen regner instrumentsammensetningen og de ulike seksjonsinndelingene i et storband som strengt regelstyrt, og at ensembler som ikke følger dette, ikke kan kalles storband, men heller orkestre eller liknende. I dagligtale brukes disse termene likevel gjerne om hverandre.

Bakgrunn

Paul Whitemans storband
Blant de mest kjente storbandene fra 1920-årene er Paul Whiteman og hans orkester.

I jazzhistorisk sammenheng vokste storbandene frem i perioden mellom den tidlige New Orleans-jazzen og den påfølgende swing-perioden. Selv om det fantes band med større besetninger også tidligere, eksempelvis James Reese Europes The Clef Club Orchestra, begynte man først å se noe som liknet storbandformatet i selskaps- og dansesalonger utover 1920-årene, med orkestre som da spilte for et mer velstående publikum som hadde råd til å betale for flere musikere. Blant de mest kjente fra denne perioden er Paul Whiteman og hans orkester.

Musikken disse orkestrene spilte ble gjerne betegnet som såkalt «sweet». Den var beregnet for dans, og musikerne fulgte det noterte materialet og arrangementene tett. Det var således lite rom for improvisasjon, som i den forløpende New Orleans-jazzen hadde vokst frem som et sentralt element i jazzmusikken.

Tidlig historie

Woody Hermans orkester
Et typisk storbandorkester fra 1940-åra
Av /Getty Images.

Fletcher Henderson var en pioner innen storband-jazzen og en av de første som søkte å utvide musikken med å kombinere improviserte soloer med et nedskrevet rammeverk og rikholdige arrangementer, til forskjell for de mer spontane arrangementene i New Orleans-jazzen, og de stringente rammene i sweet-musikken. Duke Ellington, Count Basie og Benny Goodman er andre, tidlige og viktige foregangsfigurer innen storband. Goodman var sentral i å popularisere storbandene som swingorkestre, mens Ellington er anerkjent som en av storband-musikkens største komponister, bandledere og kunstnere, og en av de fremste til å utvide mulighetene som lå i storband-formatet.

Nyere tid

Storband var i lang tid tett forbundet med swing-musikken, og mye av repertoaret til amatørstorband i dag baserer seg på komposisjoner av nettopp Basie, Elllington og Goodman. Storband-formatet, strengt så vel som løst forstått, har likevel dukket opp i mange ulike former og nyanser og blitt brukt av aktører innen senere stilretninger. Dizzy Gillespie og Thelonious Monk har begge benyttet seg av storband for å fremføre bebop-relatert musikk, og enkelte av de mest ambisiøse verkene til Charles Mingus, herunder Mingus Mingus Mingus Mingus Mingus (1963) og Let My Children Hear Music (1972), ble skrevet for og fremført med storband. Sun Ra var en av de første som kombinerte et friere og mer eksperimentelt jazzuttrykk med storbandformatet. Andre eksempler på koblinger mellom frijazz og storband er Charlie Hadens Liberation Music Orchestra og Globe Unity Orchestra, under ledelse av den tyske pianisten Alexander von Schlippenbach. Folk som Anthony Braxton og Muhal Richard Abrams har også lagd og spilt inn musikk for storband.

Også i de siste tiårene er storbandformatet blitt mye brukt. Treblåseren David Murray har skrevet og arrangert flere verk for større ensembler, og komponisten, arrangøren og dirigenten Maria Schneider lager nesten utelukkende musikk for storband. Den japanske pianisten Satoko Fujii har ved flere anledninger gitt ut album med storband basert både i Tokyo, New York og Berlin.

Storband i Norge

Bergen storband
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Storbandformatet har lenge hatt en sterk posisjon i norsk jazz. Bodega Band, som hadde base i Trondheim og var tilknyttet Studentersamfundet, var opprinnelig et mindre ensemble, men ble i etterkrigstiden utvidet til et storband med rundt 12 utøvere. Sandvika Storband og Bergen Big Band er to orkestre med røtter tilbake til 1970-årene.

I påfølgende tiår har blant annet trombonisten Jens Wendelboe, som dannet sitt eget storband i 1982, vært en av de mest sentrale pådriverne for storbandformatet i norsk sammenheng. Fra rundt 2005 av har Trondheim Jazzorkester, som ble dannet i 1999, vokst frem som et fremtredende orkester både med egne arbeider, så vel som i samarbeid med eksterne musikere og komponister. Av andre, moderne norske storband kan man nevne Crimetime Orchestra, Scheen Jazzorkester, Paal Nilssen-Love Large Unit og Gard Nilssens Supersonic Orchestra.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg