Jens Wendelboe

Faktaboks

Jens Wendelboe
Født
28. februar 1956, København
Av .

Artikkelstart

Jens Wendelboe er en norsk trombonist, komponist, arrangør og orkesterleder. Han har jobbet mye med storband, ofte med musikk kjennetegnet av stramt arrangert, energisk jazz og fusion med innslag av blant annet funk og latino-inspirert musikk. Han har også komponert klassisk musikk og lagd musikk for film og TV. Han er for øyeblikket bosatt i USA, og har siden 2013 hatt en stilling som assisterende professor i online-studier ved Jackson State Community College.

Bakgrunn og karriere

Diskografi (utvalg)

1983

'Lone Attic

1985

Letter From New York

1991

Big Crazy Energy Band

1996

Crazy Energy Jazz Quartet

1997

Strolling with the Groove

2010

Inspirations - Vol. 1 med Big Crazy Energy New York Band

2012

Fresh Heat med The Jens Wendelboe Big Band

Wendelboe ble født i København og vokste opp i Oslo. Han studerte til en bachelorgrad i klassisk trombone ved Østlandske Musikkonservatorium i årene 1975 til 1979. Ved slutten av studietiden ble han hyret inn som studiomusiker til innspillingen av Prima Veras Salmer Og Andre Sanger Vi Gjerne Hiver, utgitt i 1979, og han var med i Radiostorbandet i fra 1980 til 1984, og deretter fra 1985 til 1990. Han spilte også med Jazzpønkensemblet, hvor blant andre Jon Eberson var sentral, i årene 1982 til 1984.

I 1982 dannet han sitt eget storband og spilte inn albumet 'Lone Attic sammen med en rekke fremtredende norske musikere innen både jazz og rock, herunder Frode Alnæs, Vidar Johansen og Knut Riisnæs. Utgivelsen besto utelukkende av Wendelboes egne komposisjoner og arrangementer, og kom ut i 1983. I 1984 flyttet han til New York og studerte frem til 1985 ved Manhattan School of Music, hvor han tok en master i komposisjon samtidig som han ledet et storband med amerikanske musikere. Dette resulterte i albumet Letter From New York (1985). Fra 1985 har han i perioder vært leder for storbandet Oslo Groove Company, og fra 1991 har han ledet sitt eget storband Big Crazy Energy Band, som også har opptrådt som Big Crazy Energy New York Band. I tillegg har han gitt ut album med sin kvartett Crazy Energy Jazz Quartet.

I tillegg til egne band har Wendelboe blant annet vært trombonist for jazz-rockgruppen Blood, Sweat & Tears, og jobbet som dirigent og arrangør for Donna Summer. Han har også jobbet mye med teater og musikaler, både som musiker og dirigent, blant annet ved Det Norske Teatret, Chateau Neuf og på Broadway. Han har lagd musikk for film og TV, og vært dirigent og orkesterleder ved flere tv-overføringer, herunder Spellemannprisen og Eurovision Song contest, og også vært dirigent for Kringkastingsorkesteret ved flere anledninger. I løpet av sin karriere har Wendelboe også bidratt på innspillinger med blant andre Lillebjørn Nilsen, Pål Thowsen, The Monroes, Sigvart Dagsland og Jan Eggum.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg