Maria Schneider

Faktaboks

Maria Schneider
Uttale
ʃnˈaidə
Født
27. november 1960, Minnesota
/https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/.
Lisens: CC BY 2.0

Maria Schneider (født 27 November 1960) er en komponist og storbandleder fra Minnesota, USA.

Maria Schneider har siden starten av 90-tallet vært en av de mest toneangivende komponiststemmene for storband og jazzensembler i USA. Hun har mottatt tre Grammy-priser (Beste Album for Stort Jazz Ensemble, Beste Instrumentale Komposisjon og Beste Klassiske Samtidskomposisjon) for sine utgivelser.

Andre utmerkelser inkluderer blant annet kritikerpriser i det ledende jazzmagasinet DownBeat,samt en æresdoktorgrad fra universitetet i Minnesota.

Musikalsk bakgrunn og utdannelse

Schneider har en bachelorgrad i musikkteori og komposisjon ved universitetet i Minnesota (1983), samt en mastergrad i jazzkomposisjon og moderne media fra Eastman College i Rochester (1985).

Utover formelle studier har Schneider studert privat under Bob Brookmeyer og jobbet som personlig assistent for Gil Evans i New York.

Maria Schneider Orchestra

Utgivelser

1994 (Enja)
Evanescence
1996 (Enja)
Coming About
2000 (Enja)
Allegresse
2004 (Artistshare)
Concert in the Garden
2005 (Artistshare)
Days of Wine and Roses
2007 (Artistshare)
Sky Blue
2013 (Artistshare)
Winter Morning Walks

Maria Schneider er mest kjent for sitt arbeid med storbandet Maria Schneider Orchestra.

En forløper til bandet ble etablert sammen med trombonisten Jon Fedchock i 1989. Senere tok Schneider selv over ledelsen, og utviklet sitt eget repertoar blant annet gjennom et fast ukentlig engasjement på klubben Visiones i New York fra 1993 til 1998. Dette resulterte i innspillingen av hennes debutalbum Evanesence (ENJA, ´94). Orkesteret på 17 personer er hovedsakelig New York-basert og inkluderer profilerte jazzmusikere som Jay Anderson, Ben Monder, Frank Kimbrough, Clarence Penn, Ingrid Jensen, Jeff Ballard, Steve Wilson og George Flynn.

Ved siden av sitt eget orkester har Schneider gjestedirigert og komponert bestillingsverker for en lang rekke kammerensembler og orkestre.

Utgivelsen Winter Morning Walks (2013), hvor Schneider tonesatte dikt av Ted Kooser i samarbeid med blant annet Australian Chamber Orchestra, fremhevet hennes komponiststatus ytterligere. For denne utgivelsen vant hun tre Grammy-priser i klassisk-kategorien og ble med det en av svært få som har vunnet Grammy innenfor både jazz og klassisk. Denne sjangermessige dualiteten er en karakteristikk som ofte blir brukt til å beskrive Schneiders musikk.

Nett-baserte musikkutgivelser

Schneiders tre første album ble utgitt på plateselskapet ENJA, men fra og med 2004 har hun utgitt all sin musikk via den nettbaserte og folkefinansierte musikkutgivelsesmodellen Artistshare. I tillegg til musikkinnspillingene tilbys blant annet partiturer, intervjuer og filmer via Schneiders Artistshare-nettside.

Maria Schneiders utgivelse Concert in the Garden (2004) ble i 2005 den første internettbaserte utgivelsen til å vinne en Grammy-pris, og representerer i så måte en milepæl i moderne musikkhistorie.

Utvalgte utgivelser

  • Evanescence (1994, Enja. Gjenutgitt på Artistshare 2005)
  • Live at the Jazz Standard – Days of Wine and Roses (Artistshare 2005)
  • Concert in the Garden (2004, Artistshare)
  • Sky Blue (2007, Artistshare)
  • Winter Morning Walks (2013, Artistshare)

 Utvalgte lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg