Faktaboks

München
Uttale
mˈynkjən
München

München sentrum fotografert med telelinse fra Leopoldstrasse mot Siegestor. Bak den skimter man to buer i Feldherrenhalle; derfra heter gaten Ludwigstrasse. Kirketårnene er fra høyre: Frauenkirche (Dom), Theatinerkirche med kuppel og to tårn, Ludwigskirche og St. Peter. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
München

München sentrum.

München
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

München er en by i Tyskland og hovedstad i delstaten Bayern. München ligger 530 meter over havet, cirka fire mil nord for De bayerske alper, på grussletta ved elven Isar. Byen har 1 578 567 innbyggere (juni 2023). Utstrekningen til byen er på 311 kvadratkilometer, noe som gir en befolkningstetthet på 5076 innbyggere per kvadratkilometer.

Byen er et katolsk erkebispesete, og 40 prosent av befolkningen er katolikker. Videre har byen tradisjoner som et viktig handelssentrum. Ved München går en gammel ferdselsvei over Isar.

I nyere tid er byen blitt et betydelig trafikknutepunkt både for jernbaner, motorveier og flyruter. Byen har tunnelbane. München lufthavn er den nest største i Tyskland med med 42 millioner passasjerer og om lag 227 000 flybevegelser i 2023.

Overborgermester i München fra 1. mai 2014 er Dieter Reiter fra det sosialdemokratiske partiet (SPD).

Befolkning

München er med sine drøyt halvannen millioner innbyggere den tredje største byen i Tyskland (etter Berlin og Hamburg), og den 17. største byen i Europa. Befolkningstettheten på 5076 innbyggere per kvadratkilometer er den høyeste Tyskland.

München har en positiv naturlig tilvekstrate. Dette er ulikt totalen i Tyskland, som har en negativ naturlig tilvekstrate (se Tysklands befolkning). I tillegg fører immigrasjon til at München er en av de hurtigst voksende storbyer i Tyskland. De største minoritetsgruppene kommer fra Tyrkia, Kroatia, Hellas og Italia.

Metropolregion München har ca. 6,2 millioner innbyggere (2021).

Næringsliv

Delstaten Bayern bidrar (2022) med ca. 18,5 prosent av BNP til Tysklands økonomi og næringsliv. Isolert sett er delstaten en stor økonomi på verdensbasis. Dette gjør delstatshovedstaden München til et viktig globalt næringslivssentrum. Hovedkontorene til noen av verdens største selskap Allianz, BMW og Siemens ligger i byen. Innen flere voksende bransjer har andre globale selskap flyttet sine europeiske hovedkontor til München. Dette gjelder spesielt innen IT.

Byen var tidligere kjent som en keramikk- og ølby. I dag har den en langt større industriell bredde. Det fremstilles vesentlig forbruksvarer og kvalitetsprodukter: konfeksjon, næringsmidler (særlig øl), møbler, kosmetikk, maskiner, motorer, elektriske, elektroniske og optiske artikler, samt kjemikalier. Byen har store trykkerier, forlag, filmproduksjon og kunsthåndverk. Turistnæringen er også betydelig.

Kultur, offentlige institusjoner med mer

Oktoberfestparade
Under oktoberfesten kler folk seg i bayerske folkedrakter og går i tog i gatene. Foto fra et tog i München under oktoberfesten i 2006.
Deutsches Museum
Deutsches Museum er Europas største tekniske museum.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Byen har en sterk stilling som kultursenter med universitet fra 1826 – Tysklands største, med ca. 52 400 studenter i vintersemesteret 2022/2023. Videre har byen teknisk høyskole, en rekke forskningsinstitutter, kunstakademi fra 1809, musikkakademi og stort statsbibliotek. Her finnes vitenskapelige og tekniske museer, blant annet Deutsches Museum, som er Europas største tekniske museum, og Museum für Völkerkunde (etnografiske samlinger). Av større kunstsamlinger kan nevnes Glyptoteket og Det gamle og Det nye Pinakotek.

Utenfor bykjernen ligger Allianz Arena, et nyskapende stadionanlegg tegnet av Herzog & de Meuron (hjemmebane til fotballaget Bayern München). Ved Olympiaparken finnes et BMW-museum hvor alle de klassiske originalene står utstilt. München har flere teatre og opera.

Idrett

München var vertsby for de olympiske sommerleker i 1972 og finalen i fotball-VM i 1974, som vertsnasjonen Vest-Tyskland vant. Begge arrangementene foregikk på den ikoniske Olympiastadion i München, som ble bygget i forbindelse med OL i 1972.

En av de mest suksessrike fotballagene i verden, Bayern München, kommer fra München. Fotballaget hadde Olympiastadion som hjemmebane fram til et nytt stadion ble bygget i 2005. Det nye stadionet, Allianz-Arena, ble brukt til flere av kampene da Tyskland arrangerte VM i fotball i 2006. I tillegg ble arenaen brukt til finalen i mesterligaen i 2012 (Bayern München var tapende finalist).

Bybeskrivelse

München (Bindingsverk)

München. Bindingsverkshus i en gate i gamlebyen i München. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Den gamle byen ligger i en halvsirkel på venstre side av elven. Av bygninger fra middelalderen merkes den tidligere kongelige residensen Alter Hof, påbegynt i 1253 og senere flere ganger påbygd, og den store Frauenkirche fra 1271, nybygg fra 1468–1488, med to 99 meter høye tårn. Mange staselige barokk- og rokokkobygg fra 1600- og 1700-tallet, blant annet Theatinerkirche, fyrsteslottet Residenz, sommerslottet Nymphenburg i nordvest og St. Johannes-Nepomuk-kirken.

Den klassisistisk-romantiske periode var en blomstringstid for byggekunsten i München (Königsplatz med Glyptothek, Staatsgalerie og Propyläen, videre Ludwigstrasse med Feldherrnhalle, og Maximilianstrasse med Maximilianeum). Rådhuset i nygotisk stil (1867–1908) har et høyt tårn og berømt klokkespill.

Historie

München har navn etter munker fra klosteret Tegernsee, som slo seg ned der på 1000-tallet. Byen ble grunnlagt i 1158 av hertug Henrik Løve og var residensby for hertugene av Bayern i perioden 1255–1918. Gjennom handel med Venezia og andre norditalienske byer opplevde München en rik utvikling i håndverk og kunst på 1400-tallet.

Under reformasjonen og motreformasjonen på 1500- og 1600-tallet var München et sentrum for katolisismen i Tyskland, og hertugene av Bayern gikk i spissen for motreformasjonen og den katolske liga. De kunstelskende bayerske fyrstene oppførte mange praktfulle bygninger.

Fra 1500-tallet var München et sentrum for kunst og vitenskap, med en blomstringstid på 1800-tallet. Ved kunstakademiet, grunnlagt i 1809, har blant annet mange skandinaver fått sin utdannelse. Under Ludvig 1, Maximilian 2 og Ludvig 2 blomstret malerkunst, vitenskap og diktning. Her virket blant mange andre Richard Wagner, Bertel Thorvaldsen, Leo von Klenze og Franz von Lenbach.

Benedikt 16, pave fra 2005 til 2013, var (som kardinal Joseph Ratzinger) erkebiskop i bispedømmet München und Freising i perioden 1977–1982.

Under utbyggingen av jernbanenettet og industrialiseringen i annen halvdel av 1800-tallet hadde München en sterk ekspansjon og ble Sør-Tysklands fremste handels- og industriby.

München var utgangspunktet for nazismen, og etter Adolf Hitlers maktovertakelse i 1933 ble München bevegelsens sentrum. Under andre verdenskrig ble 45 prosent av byens sentrum ødelagt ved alliert bombing.

Administrativ inndeling

Olympiaparken
München var vertsby for sommer-OL i 1972. Olympiaparken er med sin særpregede arkitektur en av byens attraksjoner.

München er siden 1992 (1996) delt inn i 25 administrative distrikter (Bezirke):

  • Altstadt-Lehel
  • Ludwigsvorstadt-Isarvorstadt
  • Maxvorstadt
  • Schwabing-West
  • Au-Haidhausen
  • Sendling
  • Sendling-Westpark
  • Schwanthalerhöhe
  • Neuhausen-Nymphenburg
  • Moosach
  • Milbertshofen-Am Hart
  • Schwabing-Freimann
  • Bogenhausen
  • Berg am Laim
  • Trudering-Riem
  • Ramersdorf-Perlach
  • Obergiesing-Fasangarten
  • Untergiesing-Harlaching
  • Thalkirchen-Obersendling-Forstenried-Fürstenried-Solln
  • Hadern
  • Pasing-Obermenzing
  • Aubing-Lochhausen-Langwied
  • Allach-Untermenzing
  • Feldmoching-Hasenbergl
  • Laim

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg