Ludvig 2. (konge av Bayern)

Faktaboks

Ludvig 2.
Ludvig II Der verrückte König Ludwig («Den gale kong Ludvig»)
Født
25. august 1845, München
Død
13. juni 1886, Starnberger See, Bayern

Ludvig 2 av Bayern er kanskje særlig kjent for byggingen av en rekke mer eller mindre romantiske slott. Byggevirksomheten belastet statskassen i en slik grad at Bayerns økonomi ble sterkt skadelidende. Nå, mer enn hundre år senere, strømmer imidlertid turister til disse slottene i slike mengder at utgiftene antakelig er inntjent mange ganger. Et maleri av kongen i all hans prakt.

Av /NTB Scanpix ※.

Slottet Linderhof, bygd 1874–78 i fransk rokokkostil. Alle de besøkende på bildet viser at dette en populær turistattraksjon.Se også Neuschwanstein.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Ludvig 2. var konge av Bayern fra 1864 til 1886. Han var Ludvig 1s sønnesønn.

Ludvig hadde gode evner og kunnskaper, men ble stadig mer lunefull og menneskesky. Han var en stor støtte for Richard Wagner. Ludvig bygde flere praktslott, blant annet «Versailles-kopien» Herrenchiemsee og det eiendommelige alpeslottet Neuschwanstein, uten hensyn til at gjelden steg.

Ludvigs innfall ble etter hvert så bisarre at det måtte skyldes sinnssykdom, og i 1886 ble det innsatt en regent, Ludvigs onkel Luitpold. Ludvig ble ført til slottet Berg ved Starnberger See og druknet der.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg