Barnehagebarn på tur i Riga (2022)
Barnehagebarn på tur i Riga i november 2022.
Latvias biovitenskapelige og tekniske universitet i Jelgava
Latvias biovitenskapelige og tekniske universitet (Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte, LBTU), befinner seg i Jelgava. Det ble opprinnelig etablert som jordbruksakademi i det største barokkslottet i de baltiske landene i 1939.

Utdanningssystemet i Latvia følger et 2-6-3-3 løp bestående av to år barnehage, seks år barneskole, tre år ungdomsskole og tre år videregående opplæring. Retten til utdanning er grunnlovsfestet. Utdanning er gratis og obligatorisk for barn fra de fyller fem år til de er 16 år og har fullført ungdomsskolen. Private utdanningsinstitusjoner finnes på alle nivå. De har størst betydning i universitetssektoren.

Latvisk er obligatorisk undervisningsspråk, men det finnes også utdanningstilbud for minoritetsspråkligeestisk, litauisk, hebraisk, polsk, ukrainsk, belarusisk og russisk. 28 prosent av elevene får undervisning på et minoritetsspråk (2020/2021). Latgalisk tilbys som valgfag fra 2020/2021.

Latvia er et av landene i verden med størst befolkningsnedgang, noe som byr på utfordringer for utdanningssystemet og fører blant annet til nedleggelser av skoler, særlig i landlige strøk. Lærerstillingene i landlige strøk er ofte deltidsstillinger og vanskeligere å fylle.

Skoleåret begynner 1. september. Landet bruker 5,9 prosent av sitt BNP på utdanning (EU-gjennomsnitt 5,0 prosent, 2020).

Førskolen

Latviske foreldre har krav på plass i barnehage (pirmsskolas izglītība) når barnet er 18 måneder gammelt. Barnehagebesøket er obligatorisk for fem- og seksåringene.

94 prosent av alle barn som er tre år og eldre går i barnehage (EU-gjennomsnitt: 93 prosent, 2020). 26,3 prosent av barna under tre år går i barnehage (2020).

Grunnskolen

Når barna er sju år gamle, begynner de i grunnskolen (pamatizglītība). Sākumskola er en ren seksårig barneskole, pamatskola er en kombinert barne- og ungdomsskole. Ungdomsskoleårene kan også tas ved videregående skoler (ģimnāzija). I en vidusskola går barn i alle aldre (første til tolvte trinn).

Elevene har undervisning innen følgende fagområder:

Første fremmedspråk er vanligvis engelsk; av andre fremmedspråk undervises det russisk, tysk, fransk og spansk.

Det finnes noen yrkesfaglige utdanningstilbud på ungdomsskolenivå som er rettet mot elever som sliter med å fullføre ungdomsskolen.

Ungdomsskolen avsluttes med eksamen på barnas morsmål, latvisk for minoritetsspråklige elever, matematikk og et fremmedspråk. Vitnemålet fra eksamen trenges i opptaket til videregående opplæring.

PISA

I PISA-undersøkelsen fra 2018 skåret latviske elever omtrent som OECD-gjennomsnittet. Elevenes sosioøkonomiske bakgrunn hadde forholdsvis lite å si for leseferdighetene.

Videregående opplæring

Elevene begynner i videregående skole (vidējā izglītība) når de er 16 år gamle. Det finnes både allmennfaglige og yrkesfaglige skoler (vidusskola, ģimnāzija og profesionālās izglītības iestāde).

Elever i de allmennfaglige skolene kan velge mellom allmenn, humanistisk-samfunnsvitenskapelig, matematisk-naturvitenskapelig og yrkesfaglig linje uten yrkesfaglig kvalifikasjon (for eksempel musikk, idrett, økonomi). På slutten av skoletiden tar elevene en nasjonal eksamen i minst fire fag for å oppnå studiekompetanse.

Yrkesfaglig utdanning varer mellom to og fire år. Fireårige programmer avsluttes med nasjonal eksamen og studiekompetanse. 39,3 prosent av elevene velger yrkesfaglig utdanning (EU-gjennomsnitt: 48,7 prosent, 2020).

87 prosent av alle 20- til 24-åringer har fullført videregående opplæring (EU-gjennomsnitt: 84,0 prosent, 2021).

Høyere utdanning

Latvia har for tiden 52 høyere utdanningsinstitusjoner (augstskola): 28 universiteter og 24 høyskoler (2022/2023).

Studenttallet er synkende på grunn av demografiske årsaker: Landet har 75 300 studenter (2022/2023), ned fra 94 400 studenter i 2012/2013. 45,5 prosent av alle 25- til 34-åringer har fullført høyere utdanning (EU-gjennosnitt: 41,2 prosent, 2021).

Halvparten av studentene studerer ved de tre største universitetene: Latvias universitet (grunnlagt i 1919; 15 300 studenter), det tekniske universitetet i Riga (1861; 13 300 studenter) og Stradiņš-universitetet i Riga (1950; 9 500 studenter). Det er også først og fremst disse universitetene som nevnes i internasjonale rankinger. 24 av de høyere utdanningsinstitusjonene har færre enn 1000 studenter, og 12 har færre enn 200 studenter (2022/2023).

Historikk

Tidligere tilbød landet høyere utdanning på både latvisk og russisk, men russiskspråklige tilbud ble faset ut mellom 2019 og 2022.

Siden 1. september 2023 er latvisk det eneste offisielle språket i barnehagen og i første, fjerde og syvende klasse. Fra 1. september 2025 blir det det eneste offisielle undervisningsspråk for alle trinn. Deretter kan minoritetsspråkene kun tilbys som egne skolefag.

Det er dessuten planlagt å kun tilby offisielle EU-språk som andre fremmedspråk fra skoleåret 2026/2027. Dette ville bety at russisk ikke lenger undervises som fremmedspråk i skolen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg